ms.detector.media
MediaSapiens
04.03.2021 11:02
Зеленський ветував закон про викривачів корупції через незахищеність їхніх даних
Зеленський ветував закон про викривачів корупції через незахищеність їхніх даних
Єдиний портал повідомлень викривачів законом передбачений як база даних з повідомленнями про факти корупції - і інформацією про тих, хто викрив корупціонера

Президент Володимир Зеленський вніс свої пропозиції у Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів», який було ухвалено 4 лютого 2021 року, та повернув його до Верховної Ради. Про це йдеться на офіційному сайті офісу президента. 

Парламентарі ухвали закон 4 лютого 2021 року. Він передбачає створення Єдиного порталу повідомлень викривачів, куди мають вноситися дані про можливі факти корупції, стан розслідування цих фактів, а також персональні дані осіб, які і є викривачами цих порушень. В офісі президента поясняюють, що це суперечить Конституції, яка не дозволяє збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім визначених законом випадків.

«Вето застосовано через пропозицію вносити викривачів у Єдиний реєстр, але не передбачено жодного захисту прав викривачів. Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах. Будь-яка людина має право звернутися до правоохоронних органів, щоб повідомити про корупційні діяння», – наголосив Зеленський.

Як зазначили в ОПУ, мета та цілі обробки даних про викривачів законом не визначаються і не окреслюється обсяг персональних даних цих людей, які можуть вноситися до загального реєстру. Також не визначені підстави та особи, які матимуть доступ до порталу. 

Єдине, що гарантує закон, це «дотримання умов конфіденційності та анонімності, а також те, що держателем та відповідальним за його (Єдиного порталу - ред.) адміністрування є НАЗК», додали у Зеленського.

Раніше Mediasapiens писав, що в Україні понад триста реєстрів, понад  двісті з них містять персональні дані громадян, і часто вони мають проблеми із захистом даних.  

Фото: president.gov.ua

ms.detector.media