ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
03.03.2021 21:48
МОЗ розповіло про найпоширеніші міфи про вакцинацію від коронавірусу
МОЗ розповіло про найпоширеніші міфи про вакцинацію від коронавірусу
Одною з причин недовіри до вакцин є поширення неправдивої інформації про них.

Міністерство охорони здоров'я України розповіло про найпоширеніші міфи про вакцинацію від коронавірусу. Про це йдеться на офіційному сайті відомства.

Як пояснюють у міністерстві, одна з причин недовіри до вакцин - це поширення неправдивої інформації. Тож у МОЗ вирішили спростувати найпоширеніші міфи на цю тему.

Міф 1. Covishield - це «генерик», який не має нічого спільного з вакциною Oxford/Astrazeneca

Насправді Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute of India) за ліцензією AstraZeneca. По суті, Covishield - це та сама вакцина AstraZeneca, тільки виготовлена на індійському заводі. Вона схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Великобританія, Канада, Європейський Союз та Індія.

Через низьку ефективність вакцини Oxford/AstraZeneca ВООЗ рекомендує використовувати її тільки в надзвичайних випадках, коли держава не може закупити більш якісний препарат.

Насправді всі вакцини проти COVID-19 зареєстровані ВООЗ тільки для екстреного медичного застосування, тобто їх дозволено використовувати тільки в надзвичайних ситуаціях, таких як пандемія.

Міф 2. У світі зафіксовано випадки смерті в результаті вакцинації проти COVID-19

Аналіз, проведений ВООЗ, демонструє, що летальні випадки відповідають очікуваному рівню смертності від різних причин для людей похилого віку. Немає підстав вважати, що вони пов'язані з вакцинацією. ВООЗ поки не зафіксувала жодного випадку смерті після щеплення вакциною проти коронавірусу.

Міф 3. Люди заразилися COVID-19 в результаті вакцинації

Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин, тому що жодна з них не містить живого вірусу, здатного викликати хворобу.

Міф 4. Вакцини Pfizer і Moderna викликають сильний анафілактичний шок

Насправді сильну алергічну реакцію після вакцинації фіксують лише в одному випадку на сотні тисяч вакцинованих.

Міф 5. Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок

Якщо вакцина могла б викликати імунну відповідь проти плацентарного білка, те ж саме відбувалося б під час захворювання COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку в усьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей. А це неправда.

Міф 6. Вакцина проти коронавірусу викликає розсіяний склероз

Насправді лише в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca повідомили, що у волонтера виявили розсіяний склероз, в іншому - запалення спинного мозку. В обох випадках експерти прийшли до висновку, що хвороба не мала відношення до вакцинації.

Міф 7. мРНК-вакцини - генетична зброя, яка змінює наші гени

мРНК-вакцини проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована наша ДНК. Це означає, що мРНК не може впливати або взаємодіяти з нашої ДНК будь-яким чином.

Міф 8. Всі індійські вакцини набагато гірші за європейські

Індія займає третє місце на світовому фармацевтичному ринку. Саме Індія забезпечує приблизно 65% світового ринку вакцин. Індійський Serum Institute, який виробляє AstraZeneca (CoviShield), - це одне з найбільших підприємств світу з виробництва вакцин, яке експортує свою продукцію в 140 країн. 65% всіх дітей на планеті хоча б раз робили щеплення вакциною від цього виробника. Препарати Serum Institute вже багато років використовують в Україні. Всі вакцини від Serum Institute мають відповідний висновок ВООЗ щодо якості та безпеки.

ms.detector.media