ms.detector.media
MediaSapiens
02.03.2021 18:35
Пандемія та фейки: «Детектор медіа» встановив найпопулярніші теми для маніпуляцій в українському телеграмі
Пандемія та фейки: «Детектор медіа» встановив найпопулярніші теми для маніпуляцій в українському телеграмі
«Детектор медіа» разом із компанією Let’sData зібрала великий масив даних з українського сегмента телеграма та проаналізувала поширення в цій соцмережі дезінформації щодо коронавірусної пандемії.

Про інфодемію в українському телеграмі докладно йшлося 2 березня під час презентації дослідження «Інфодемія в українському телеграмі: хто, як та навіщо?». Дослідження встановило, що найпопулярнішими темами для маніпуляцій в українському сегменті Telegram були наступні:

1. «Україна повністю провалила вакцинацію»

Телеграм-канали активно критикували затримку зі стартом вакцинації в Україні. Наприклад, озвучували кілька можливих причин такої затримки. Одна з них — корупція у владі. Зокрема, про це писав анонімний канал «Шептун» (50 тисяч підписників). Інша причина, якщо вірити телеграм-каналу нардепа Олександра Дубінського (87 тисяч підписників), — «зовнішнє управління», яке нібито не дає Україні отримати вакцину.

Дописи зі схожими меседжами з’являлись і на анонімних телеграм-каналах «Легитимный» (171 тисяча підписників) та «Резидент» (115 тисяч підписників), які СБУ пов’язує зі спецслужбами РФ. Про «провалену вакцинацію» писали також анонімні канали «ЗеРада» (57 тисяч підписників) і «Крокодил» (37 тисяч підписників), а також «Политика Страны» (50 тисяч підписників), канал сайта strana.ua.

2. «Соросята втручаються в охорону здоров’я»

На думку телеграм-каналів, «слуги Сороса» втручаються і в політику щодо охорони здоров’я та закупки вакцин. Наприклад, про це писав курований російськими спецслужбами анонімний канал «Сплетница» (37 тисяч підписників). Останнє неодноразово спростовувалося в якісних ЗМІ. Водночас, анонімні телеграм-канали переконані, що «соросята» хочуть змістити Степанова із крісла міністра охорони здоров’я й посадити на його місце Віктора Ляшка, який нібито контрольований «соросятами».Зокрема, про це пише «Резидент». Меседжі про «втручання соросят» також можна було прочитати на анонімному каналі «Легитимный» та каналі Андрія Портнова (157 тисяч підписників), соратника Віктора Януковича.

3. «У кока-коли виявили коронавірус»

Деякі телеграм-канали розповсюджували відверті фейки та маніпуляції. Наприклад, канал «Украина в шоке» (166 тисяч підписників) написав таке: «Депутат австрийского парламента выявил ковид у кока-колы. Он прямо на трибуне сделал тест, который через несколько минут показал положительный результат». Однак канал забув згадати, що австрійський депутат Міхаель Шнедліц маніпулював, коли здійснив цей перформанс у парламенті Австрії, та ще й провів тест неправильно. Канал «Сплетница» також поширив фейк про нефективність ПЛР-тестів.

4. «Україна відмовилася від російської вакцини суто через політичні причини»

Деякі телеграм-канали просувають меседжі про те, що Україна відмовляється від використання російської вакцини від коронавірусу «Спутник V» лише через політичні причини, тоді як її потрібно закупляти, аби врятувати життя українських громадян. Наприклад, про це , пише телеграм-канал «Klymenko Time». Інша стратегія — згадувати країни, які нібито вже готові використовувати російську вакцину. Зокрема, так зробив анонімний канал «Шептун». Вакцину «Спутник V» просували також анонімний телеграм-канал «Легитимный» та блогер Анатолій Шарій (239 тисяч підписників).

5. «Західне лобі резервує Україну як ринок для власних вакцин»

Супутньою до наративу про російську вакцину йде оповідь про «західних лобістів», які нібито не допускають на український ринок жодних вакцин, окрім західних розробок.  Зокрема, про це писав канал «Klymenko Time», а також курований з Росії телеграм-канал «Легитимный». Ще один меседж, який розповсюджують телеграм-канали, — нібито «транснаціональні корпорації» хочуть задешево скупити українські активи під час пандемії. Про це зокрема пише анонімний канал «Женщина с косой» (63 тисячі підписників). Про «західних лобістів» писали також анонімний канал «ЗеРада», нардеп Олександр Дубінський та канал сайту strana.ua «Политика Страны».

6. «Україна отримає неякісні вакцини»

Телеграм-канали також атакують вакцини, які Україна вже отримала, або ще планує отримати, підкреслюючи їхні побічні ефекти та «неефективність». Передусім атакують вакцини AstraZeneca/CoviShield та Pfizer/BioNTech. Зокрема, подібну інформацію поширювали канали «Сплетница», канали «Шептун», «Резидент» та «Политика Страны». А нардеп Олександр Дубінський і сюди вплів «зовнішнє управління».

7. «Українська вакцина — лише піар перед виборами»

Паралельно із оповідями про російську вакцину та «західних лобістів» розгортався і наратив про нереальність української вакцини від коронавірусу, про розробку якої заявляли у МОЗ. Такі тези просували канал «Легитимный» та анонімний канал «Женщина с косой», які називали це піар-кроком і стверджували, що Україна не здатна самостійно виготовити вакцину. Висміювали українську розробку і на каналі «Политика Страны» та нардеп Дубінський.

8. «Українська влада маніпулює коронавірусною статистикою»

Телеграм-канали всіляко намагалися підірвати довіру до офіційної статистики про рівень захворюваності на COVID-19, яку публікує Міністерство охорони здоров’я. Згідно з меседжами каналів, цифри «малюють» відповідно до чинних політичних потреб. Найбільше про це писали на анонімному каналі «Женщина с косой». В одному з постів автори зазначають, що «красива статистика  — це спроба Масима Степанова підіграти Офісу президента та врятувати себе від відставки. Такий наратив підтримує і «Легитимный», який писав, що статистика є «намальованою». 

Меседжі про «штучну статистику» з’являлися також у телеграм-каналі народного депутата від «Слуги народа» Максима Бужанського (40 тисяч підписників) та у «Klymenko Time». Основні «махінатори», які фігурують в меседжах телеграм-каналів — МОЗ, Офіс Президента, міністр Максим Степанов, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, мер Києва Віталій Кличко.

9. «Вакцинацією від COVID-19 будуть контролювати населення»

Конспірологічна теорія про вакцинацію як інструмент контролю над світом з’явилась і на теренах телеграма. Зокрема, анонімний канал «ЗеРада» написав, що карантин стане новою моделлю суспільства з ковідними паспортами та цифровим рабством. Інший меседж — примусова вакцинація в Україні «для картинки та візуалізація успішного старту вакцинації», про що писав канал «Резидент».

Що робити для протидії вкидам та маніпуляціям?

Детальніше про дослідження читайте в матеріалі «Детектор медіа». 

Фото: unsplash.com

Дослідження було проведене ГО «Детектор медіа» за фінансової підтримки Партнерства «Відкрита інформація».

ms.detector.media