ms.detector.media
MediaSapiens
28.02.2021 11:01
Facebook сплатить 650 млн доларів за використання приватних даних без дозволу
Facebook сплатить 650 млн доларів за використання приватних даних без дозволу
Кожен із 1,6 мільйонів постраждалих може отримати 345 доларів компенсації.

Суд Каліфорнії ухвалив мирову угоду в справі за позовом мешканців штату Іллінойс проти компанії Facebook через використання алгоритму розпізнавання облич і біометричних даних без дозволу користувачів, пише Chicago Tribune. Первинний позов подав адвокат із Чикаго Джей Едельсон у квітні 2015 року.

Суддя США Джеймс Донато назвав результат «знаковим» і назвав справу одним із найбільш знаковим врегулюванням питання конфіденційності. «Загалом, угода — велика перемога споживачів у гаряче дискусійній сфері цифрової приватності», — написав він.

Закон про конфіденційність біометричної інформації в штаті Іллінойс — один із найсуворіших у США, зауважили у виданні. Компанія мала спершу запитувати дозволу в користувачів, перш ніж ідентифікувати їх на фото. Через це претензії висловили 1,6 мільйона користувачів — 22% користувачів Facebook в Іллінойсі.

«Це велика справа. Це дає досить чіткий посил про те, що в штаті Іллінойс біометричні права на конфіденційність залишаються», — сказав Джей Едельсон.

З 650 мільйонів доларів суддя присудив 97,5 мільйона доларів гонорару адвокатам, близько 915 тисяч доларів судових витрат, а також по 5 тисяч доларів кожному з трьох названих позивачів у позові. Решту грошей мають розподілити порівну між іншими постраждалими.

Нагадаємо, що проти Facebook також позиваються через ймовірне шпигування через відеокамеру телефона. А між Apple  та соцмережею зараз йде війна через політику використання персональних даних.


Фото: Fliсkr

ms.detector.media