ms.detector.media
Ольга Білоусенко
26.02.2021 12:40
Захист персональних даних для Apple, «смерть реклами» для Facebook. За що сваряться техногіганти
Захист персональних даних для Apple, «смерть реклами» для Facebook. За що сваряться техногіганти
Якщо у вас айфон чи мак, можливо, незабаром ви будете бачити довільні рекламні повідомлення, а Цукерберг боротиметься в суді проти вашого права знати, що соцмережа за вами стежить.

Із липня 2020 року між корпораціями Apple і Facebook триває напружений конфлікт. Apple змінює налаштування, забороняючи власникам додатків використовувати персональні дані. Тепер, завантажуючи додаток, користувач має відповісти, чи погоджується він, що ця програма «стежитиме» за ним. У Facebook із такою політикою не погоджуються і вважають, що це завдасть малим компаніям фінансових збитків. Адже через відмову користувачів надавати персональні дані рекламу буде проблематично таргетувати, тож і витрачати на неї доведеться більше (або ж вона просто стане менш ефективною).

«Ми впевнені, що користувачі повинні мати право вибору щодо зібраних про них даних і способів їх використання. Facebook, як і раніше, може продовжувати відстежувати користувачів у додатках і на сайтах, просто iOS 14 вимагає, щоб сервіс спочатку отримав на це ваш дозвіл», — кажуть в Apple. Отже, Apple нібито дбає про користувачів, дозволяючи їм не надавати про себе інформації, яка допомагає Facebook та іншим сервісам персоналізувати рекламу для конкретних користувачів. Чи стане реклами менше? Ні, просто людям, які не дозволили за собою «стежити», показуватимуть довільні рекламні оголошення. Також Facebook припускає, що через ці зміни низка сайтів, які продають контент безкоштовно, будуть змушені зробити його платним, а отже доступного якісного контенту в мережі поменшає.

Сам Facebook, імовірно, також може постраждати від нової політики конфіденційності. Про це представники компанії заявили у коментарях до звіту за останній квартал 2020 року.

«Без персоналізованої реклами дані Facebook показують, що середній рекламодавець малого бізнесу може побачити скорочення своїх продажів на понад 60% за кожен витрачений долар, — запевняють у компанії. — Хоча обмеження способу використання персоналізованої реклами впливає й на більші компанії, такі, як ми. Ці зміни будуть руйнівними для малого бізнесу, створюючи ще одну проблему для підприємців у часи пандемії».

У звіті також ідеться, що за останній квартал 2020 року щоденна кількість користувачів соцмережі в Канаді та США зменшилася на мільйон — до 195 мільйонів.

Ймовірно, Facebook переживає за свої прибутки. У компанії створили спеціальний сайт, де викладають аргументи проти нової політики Apple. Також соцмережа розмістила рекламу в The Wall Street Journal та інших виданнях зі скаргами на Apple щодо надання користувачам можливості блокувати відстеження. Так Facebook хоче довести, що завдяки нововведенням Apple настане так звана смерть реклами у цифровому просторі.

«Apple може сказати, що вони роблять це, аби допомогти людям. Однак ці дії чітко вказують на їхні інтереси. Ми разом з іншими компаніями будемо протистояти цьому в найближчому майбутньому», — заявив засновник соцмережі Марк Цукерберг.

Apple вважає, що оновлення мали би показати користувачам соцмережі, яку ціну вони платять за «безкоштовне» користуванням соцмережею, доступ до смішних відео та можливість вільно спілкуватися з рідними. Генеральний директор Apple Тім Кук під час виступу у Брюсселі, який присвячувався Міжнародному дню конфіденційності, розкритикував політику конфіденційності Facebook, однак не назвав саму компанію, вживаючи словосполучення «найбільша соціальна мережа світу». «Якщо ми визнаємо за норму, що все у нашому житті може бути проданим, то ми втрачаємо набагато більше, ніж дані. Ми втрачаємо свободу бути людиною», — сказав Кук.

На його думку, політика компаній, які прагнуть залучення користувачів понад усе, може призвести до поляризації, поширення насильства та підриву довіри суспільства до важливих речей. Наприклад, до вакцинації, що рятує від коронавірусної та інших небезпечних хвороб. «В Apple ми зробили свій вибір давно. Ми вважаємо, що етичні технології — це технології, які працюють для вас. Перш за все, конфіденційність і безпека», — сказав Кук.

Відтепер Apple забороняє встановлювати додатки не через AppStore, адже саме там вони проходять перевірку на дотримання усіх правил конфіденційності. «Важливо, аби додатки відповідали високим стандартам якості, конфіденційності і захисту даних», — пояснюють в Apple.

Крім цього, Apple обмежила збір cookies за допомогою різних сторонніх сервісів у своєму браузері Safari. Однак компанія Google також не пасе задніх, адже у Chrome видалили підтримку сторонніх файлів cookie. Чи будуть внесені зміни в політику конфіденційності Android, поки що невідомо.

Деякі ЗМІ припускають, що наміри компанії Apple не такі вже й прозорі. Мовляв, вона розробляє власну рекламну мережу та ще у 2018 році вела з цього приводу переговори з Pinterest та іншими сервісами. Якщо чутки виявляться правдою, Facebook для Apple — прямий конкурент, якого потрібно усунути. Також є дані досліджень, які доводять, що сервіси Apple не такі надійні для своїх користувачів, якими можуть здаватися. Зокрема, за даними Google Project Zero, дані з месенджерів iOS могли бути під загрозою, адже операційну систему ламали хакери.

Facebook озвучував намір подати на Apple до суду через «антиконкурентну політику». У медіа поширилася цитата Марка Цукерберга, який нібито каже, що «потрібно зробити їм (мається на увазі Apple. — Ред.) боляче». Гаряча фаза війни може початися незабаром: оновлення Apple повинні бути запущені вже цієї весни.

ms.detector.media