ms.detector.media
MediaSapiens
23.02.2021 15:35
«Невакцинованих до раю не пустять». Пов’язана з РПЦ газета поширює фейкову «заяву» Папи Римського
«Невакцинованих до раю не пустять». Пов’язана з РПЦ газета поширює фейкову «заяву» Папи Римського
Франциск ніколи не стверджував, що людям без щеплення закритий доступ «до раю», хоча підтримує масову вакцинацію

Інформаційний ресурс, пов'язаний з Російською православною церквою, та користувачі соціальних мережах поширюють фейкове твердження з посиланням на неіснуючу «заяву» Папи Римського Франциска про вакцинацію проти COVID-19 як умову для «допуску в рай». Про це пише StopFake.  

У статті, про яку аналізують фактчекери, наводиться «цитата Папи Римського», в якій він нібито пояснює «правила проходу в перлинну браму». «Ми знаємо, що Бог пускає всіх на небеса, тому що він любить усіх нас, і йому насправді байдуже, в які біди ми потрапляємо в цьому житті. Але ми повинні побоюватися найбільшого земного гріха з усіх: не одержати вакцину COVID-19», – говориться у фейковому матеріалі, який поширюється у вигляді знімка друкованої газети.

 Фото: StopFake 

Першою розповсюдила фейк в україномовному та російськомовному сегментах соцмереж газета «Родительский комитет», яка називає себе «міжнародною», пропагує «традиційні родинні цінності нашого народу», ностальгує за Радянським Союзом, поширює ідеї «русского мира» та ретранслює твердження про «експерименти і змови проти людства» в контексті пандемії COVID-19. представництво газети є в Харкові. У розділі газети «про нас« сказано, що за всіма темам газета висловлює свою позицію «відповідно до Соціальної Концепції Російської Православної Церкви, прийнятої на Ювілейному Архієрейському соборі РПЦ 2000 в році».

Насправді ж першоджерелом «новини» про Папу Римського було англомовне сатиричне видання «Babylon Bee», яке спеціалізується на пародійних новинах. Як пишуть редактори медіа, їх видання було створено «на восьмий день тижня творіння, рівно 6000 років тому. Ми були головним джерелом новин у всіх великих світових подіях, від Вавилонської вежі і Виходу євреїв з Єгипту до Реформації і війни 1812 року». 

 

 

Фото: babylonbee.com

Папа Франциск підтримує масову вакцинацію проти коронавірусу. 14 січня він був щеплений першою дозою препарату від COVID-19. У своїй попередній заяві він сказав, що вакцинація є "етичним вибором", бо відмовою від щеплення можна заподіяти шкоди не лише своєму здоров’ю, а й здоров’ю інших людей 

Як писав раніше MediaSapiens, Ватикан ще у грудні заявив, що не існує «етично бездоганних» вакцин, а тому «морально прийнятним» є використання вакцин проти COVID-19, у розробці та виробництві яких використовувалися клітинні лінії, що походять з абортованого плоду.

 

Фото: korrespondent.net

 

ms.detector.media