ms.detector.media
MediaSapiens
22.02.2021 18:25
Додаток «Фракція СН» для депутатів ВР від партії Слуга народу визначає рівень їхньої «деструктивності»
Додаток «Фракція СН» для депутатів ВР від партії Слуга народу визначає рівень їхньої «деструктивності»
Найближчим часом керівництво партії планує запустити такий самий додаток для місцевих депутатів від партії Слуга народу

Додаток «Фракція СН», який почали використовувати депутати Слуги народу наприкінці січня, аналізує голосування – та визначає рейтинг їхньої «деструктивності». Про це йдеться в матеріалі «Liga.net», журналісти якої розібрали, як працює додаток та навіщо він потрібен президентській партії.

Додаток розробляли майже рік, зараз його можна скачати в App Store та Google Play, але для більшість його функцій доступні лише депутатам фракції – для інших він має лише  довідкові функції.  Він аналізує голосування депутатів фракції, показує  відсутність та має функції месенджера. Джерела видання твердять, що додаток встановлений і у президента Зеленського.

У додатку є різні форми комунікації. Наприклад, є розділ, куди можуть посилати повідомлення або лише керівництво фракції або керівники груп,  на які вона поділена, а в деяких розділах відправляти повідомлення може необмежене коло депутатів. За планом, керівництво хоче використовувати саме цей додаток для спілкування зі членами фракції, та повністю відмовитися від WhatsApp – у тому числі, щоб зменшити кількість скринів з перепискою, що роблять депутати, і які згодом попадають в соцмережі та ЗМІ. Щоб запобігти цьому, у кожного депутата фракції в цьому додатку є свій персональний номер, і його буде видно, якщо скрін зробив саме цей депутат. Зараз тестується функція, коли цей номер будуть бачити лише адміністратори, аби н депутати не редагували скріни та не видаляли свої номери в фоторедакторах.  

Також у додатку є функції голосування, як анонімного, так і відкритого – наприклад, пише видання, анонімно голосували за видалення депутата Дубінського з фракції; результат бачив лише керівник фракції Давид Арахмія. Також застосунок може визначати ефективність роботи груп , а також рейтинги депутатів за показниками ефективності, деструктивності, відвідуваності, а також лідерів у категорією «утримався» або «проти». Рівень деструктивності визначається за кількістю голосувань порти законопроєктів, які вирішила під тримати фракція. Журналісти пишуть, що лідером «деструктивності» є Олександр Качура, на 4 місці – Максим Бужанський.

Саме ця функція викликає найбільше нарікань у депутатів фракції. Оскільки додаток не відрізняє  при аналізі деструктивності голосування «проти»  чи відсутність, і у деяких депутатів цей показник може бути вищим завдяки командировкам або хворобам.  Програма кожень день розсилає нагадування про показник деструктивності – співрозмовник видання вважає, що ці повідомлення мають «мотивувальний характер».

Такий додаток планується створти і для депутатів місцевих рад, аби аналізувати їхні голосування. Найбільш неефективних або «деструктивних» обранців  планується позбавляти мандатів, оскільки після змін в законодавстві партія на це має право з цієї осені.

Нагадаємо, що влітку 2019 року майбутній глава фракції СН Давид Арахамія анонсував створення системи моніторингу під умовною назвою «Великий брат» , яка повинна виявляти аномалії в голосуваннях нардепів на основі аналізу відкритих даних з сайту Верховної Ради.

Фото: pravda.com.ua

ms.detector.media