ms.detector.media
MediaSapiens
22.02.2021 17:28
Центр кібербезпеки РНБО України виявив новий механізм атак на українську інфраструктуру
Центр кібербезпеки РНБО України виявив новий механізм атак на українську інфраструктуру
Атаки здійснювалися на сайти СБУ, РНБО ті інших державних установ

Починаючи з 18 лютого 2021 року Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України фіксує масовані DDoS атаки на український сегмент Інтернет, переважно на веб-сайти сектору безпеки і оборони. Про це повідомляє пресцентр НКЦК.

Зокрема, атаки здійснювалися на сайти Служби безпеки України, Ради національної безпеки і оборони України, ресурси інших державних установ та стратегічних підприємств. Встановлено, що джерелом цих скоординованих атак були ІР-адреси, які належать російським мережам обміну трафіком.

Зловмисники  використовували новий механізм кібератак, який не спостерігався раніше під час подібних інцидентів, повідомляє НКЦК. Під час атаки вразливі веб-сервери державних органів інфікуються вірусом, який приховано робить їх елементом ботнету, що використовується для DDOS-атак на інші ресурси. При цьому системи безпеки інтернет-провайдерів визначають скомпрометовані веб-сервери як джерело атак, та починають блокувати їхню роботу шляхом автоматичного внесення до «чорних списків». Таким чином, навіть після закінчення DDoS атаки веб-сайти залишаються недоступними для користувачів.

Фахівці НКЦК готові надати консультацію та технічну допомогу постраждалим від атак.

Раніше MediaSapiens писав, як саме кіберзлочінці використовують ботнети для створення масованих атак в мережі. Деякі хакери навіть використовують мережу ботнетів не з комп’ютерів, а з «розумних речей», тобто відеокамер та інших пристроїв, що підключаються до інтернету.

Фото: spanning.com

ms.detector.media