ms.detector.media
MediaSapiens
19.02.2021 21:15
Заможні країни замовили на 1 млрд більше доз COVID-вакцин, ніж їм потрібно – правозахисники
Заможні країни замовили на 1 млрд більше доз COVID-вакцин, ніж їм потрібно – правозахисники
Водночас це гальмує припинення пандемії, оскільки бідніші країни не мають достатнього доступу до вакцин.

Заможні країни замовили на 1 млрд більше доз вакцин проти COVID-19, ніж їм потрібно, внаслідок чого бідніші країни отримують, в кращому випадку, лише залишки запасів. Про це заявив Глобальний рух за викорінення бідності і виліковних захворювань ONE Campaign, передає Reuters.

Аналізуючи поточні угоди про постачання вакцин, експерти руху зазначили, що заможні країни, накшталт США та Великобританії, мають розділити надлишкові дози, щоб повністю «перезарядити» глобальну відповідь на пандемію.

Правозахисна група у своєму звіті розглянула  контракти з п'ятьма провідними виробниками вакцин проти COVID-19: Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson та Novavax.

Експерти виявили, що на сьогодні Сполучені Штати, Європейський Союз, Великобританія, Австралія, Канада та Японія вже забезпечили понад 3 мільярди доз – це вже на 1 млрд більше необхідної їм кількості, щоб надати кожному громадянину по 2 дози.

Водночас, на думку правозахисної групи, ці надлишкові дози могли б піти на користь бідніших країн та прискорити припинення пандемії.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я закликала країни, які мають залишки вакцини, не ділитися ними в односторонньому порядку, а пожертвувати глобальній ініціативі COVAX для забезпечення справедливості.

У ВОЗ звернулись до розвинених країн із проханням сповільнити темпи вакцинації від COVID-19, щоб препарата вистачило також менш заможним державам. Наразі 95% всіх щеплень від COVID-19 було проведено всього в 10 країнах.

ms.detector.media