ms.detector.media
MediaSapiens
19.02.2021 19:45
Канада хоче змусити Facebook платити за контент ЗМІ. Раніше подібну спробу зробила Австралія
Канада хоче змусити Facebook платити за контент ЗМІ. Раніше подібну спробу зробила Австралія
У відповідь на дії уряду Австралії Facebook раніше заборонила громадянам та ЗМІ країни публікувати та переглядати місцеві та міжнародні новини.

Канада хоче змусити американську компанію Facebook платити за контент новин. Уряд стверджує, що не відступить, навіть якщо соцмережа вимкне новини країни, як це було в Австралії. Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, Facebook заблокував весь австралійський вміст новин на своєму сервісі через запропонований закон, який вимагає також від Google та Alphabet сплачувати збори австралійським видавцям за посилання на їхні новини.

У Канаді засудили дії Facebook в Австралії та повідомили, що найближчим часом презентують подібний закон.

Також розглядається французька модель, що передбачає переговори між великими технологічними платформами і видавцями про компенсацію за використання новинного контенту.

За словами міністра спадщини Канади Стівена Гілболта, він цими днями обговорював з колегами з Франції, Австралії, Німеччини та Фінляндії питання співпраці щодо компенсації за контент.

«На мою думку, незабаром у нас буде п'ять, 10, 15 країн, які приймуть схожі правила. І що, Facebook розірве зв'язки з Німеччиною чи Францією?» – сказав Гілболт.

Канадські ЗМІ звернулися до уряду країни в 2020 році з проханням вжити заходів щодо Facebook і подібних платформ, через які, як вважають ЗМІ, вони втрачають доходи. Використання австралійської моделі, на думку медіаорганізацій, дозволить канадським ЗМІ повернути собі до $490 млн в рік. Якщо залишити все як є, то, імовірно, доведеться скоротити до чверті журналістів у друкованих виданнях.

Google, до якої висуваються аналогічні вимоги про оплату контенту, вже почала укладати ліцензійні угоди з видавництвами. Зараз укладено 500 таких угод на загальну суму близько $1 млрд.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про податок для Google та Facebook.

ms.detector.media