ms.detector.media
MediaSapiens
19.02.2021 16:35
«Від нього помирають тільки в лікарнях». Мережею шириться черговий фейк про смертність від коронавірусу
«Від нього  помирають тільки в лікарнях». Мережею шириться черговий фейк про смертність від коронавірусу
В Україні подібні дані не збирають, але в Великій Британії більше 30% людей помирають поза лікарнями

Користувачі соцмереж розповсюджують неправдиві твердження про те, що більшість пацієнтів з коронавірусом помирають в лікарнях, а на вдома начебто ще ніхто не помирав. Як пише StopFake, — це вигадка, оскільки фіксуються випадки смертей і поза медичними закладами.

Фактчекери пояснюють, що переважно люди помирають у лікарнях, бо потрапляють туди тільки в середньому або важкому стані. В Україні, зокрема, існують протоколи, за якими медики госпіталізують хворого. Це відбувається у разі, якщо лікарі фіксують ознаки пневмонії, дихальної недостатності, температура тіла хворого вище 38 градусів, є клініко-лабораторні дані сепсису або септичного шоку тощо.  

Для прикладу, Національна статистична служба Великої Британії фіксує дані окремо по тих, хто помер в лікарні, а хто поза медичними закладами. У представленому 5 лютого 2021 року звіті видно, що в Англії й Уельсі за час пандемії COVID-19 лише 68,8% людей померли саме в лікарні. 

«Із випадків смерті від коронавірусу (COVID-19) в 2020 році й до 5-го тижня (тиждень, що закінчився 5 лютого 2021 року) 68,8% (81 999 випадків смерті) сталися в лікарнях, а решта – в будинках для людей похилого віку (28 406 смертей), приватних будинках (6 183 випадки смерті), хоспісах (1686 смертей), інших комунальних установах (447 смертей) та інших місцях (426)», – говориться у статистиці. 

В Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України журналістам StopFake повідомили, що вони таких підрахунків не ведуть: «... Інформація надходить тільки про факт смерті особи, яка мала позитивний результат тесту на виявлення вірусу SARS-CoV-2 без зазначення причини смерті, оскільки до повноважень закладів громадського здоров’я не входить збір і верифікація таких даних». 

Як писав MediaSapiens сьогодні, 19 лютого, фактчекери спростували твердження про те, що у Словаччині 36 людей похилого віку нібито померли «після вакцини від COVID-19».

Фото: МОЗ

ms.detector.media