ms.detector.media
Марина Довженко
«MediaSapiens»
15.02.2021 20:31
У лютому на 5 каналі і Суспільному побільшало матеріалів із грубим порушенням стандартів — моніторинг
У лютому на 5 каналі і Суспільному побільшало матеріалів із грубим порушенням стандартів — моніторинг
На 5-му піарили Порошенка, а на Суспільному без балансу давали «коронавірусний паркет».

У новинах 5 каналу та «UA: Першого» протягом тижня 1—6 лютого 2021 року моніторинг зафіксував більше грубих порушень професійних стандартів, які можуть свідчити про замовність, аніж під час попередньої (жовтневої) хвилі. Про це йдеться в підсумках лютневого випуску моніторингу «Про що мовчали новини».

На 5 каналі таких матеріалів за тиждень зафіксували шість матеріалів з ознаками замовності, тоді як у жовтні було чотири. На Суспільному — три (у жовтні був лише один).

На 5 каналі без балансу подавали коментарі власника каналу Петра Порошенка щодо того, що, на його думку, влада має робити з нардепом Тарасом Козаком та іншими «поплічниками терористів». Також  не були врівноважені коментарі екссекретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, який розповів про те, що Служба безпеки України начебто розслідувала діяльність Козака ще за часів президентства Порошенка. В обох випадках слова Козаку не надали.

Того ж дня в новинах каналу іронізували  щодо відеозвернення Володимира Зеленського з приводу закриття каналів (іронія в новинах недоречна — це суперечить стандартам). Крім того, був відсутній баланс ву матеріалі з прогнозами майбутнього монобільшості. 4 лютого у новинах 5 каналу повідомили, що партія «Європейська солідарність» висуватиме колишнього політв’язня Романа Сущенка в нардепи, а 6 лютого Порошенко казав про рух України в НАТО.

В новинах Суспільного зафіксовані паркетні матеріали про вакцинацію від коронавірусу в Україні. 1 лютого — заява президента Зеленського про отримання Україною вакцин, 3 лютого – озвучені прем’єром Денисом Шмигалем плани вакцинації, 5 лютого – коментарі керівництва Міністерства охорони здоров’я про вакцинацію. В цих матеріалах озвучувалась лише позиція уряду (влади), а твердження можновладців не були перевірені та піддані незалежній експертизі.

Загалом кількість новин із порушеннями стандартів зменшилася більш ніж удвічі (зі 138 в жовтні 2020 року до 59 в лютому 2021 року). Більше про якість та тематичне наповнення новин читайте в матеріалі «Детектора медіа». 

«Про що мовчали новини…» — це дослідження порушення стандартів інформаційної журналістики, ознак замовності, цензури та замовчування важливих тем у новинах суспільно-політичної тематики семи центральних телеканалів — «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, 5-го каналу, «України» і «UA: Першого». Громадська організація «Детектор медіа» проводить його з 2015 року. Це найбільш ґрунтовний аналіз якості новин українських телеканалів, заснований на розробленій експертом «Інтерньюз-України» Ігором Кулясом прозорій методології. Це ресурсомістке (вивіряється кожна цифра) дослідження новин, які виходять в ефір телеканалів протягом одного тижня, проводиться раз на квартал.

ms.detector.media