ms.detector.media
MediaSapiens
15.02.2021 15:39
Вакцина від COVID-19 компанії Pfizer захищає від симптомів хвороби на 94% — ізраїльське дослідження
Вакцина від COVID-19 компанії Pfizer захищає від симптомів хвороби на 94% — ізраїльське дослідження
Вакцина Pfizer дозволяє уникнути серйозного перебігу захворювання також серед тих, кому 70 років і більше

Американська вакцина, яку виробляє компанія Pfizer-BioNTech, показала в Ізраїлі ефективність на 94% в запобіганні появи симптомів COVID-19 і на 92% в запобіганні серйозного перебігу хвороби. Про це свідчать дані ізраїльського дослідження, проведеного найбільшою мережею медичних послуг в країні Clalit, пише The Times of Israel

Згідно повідомлення, у дослідженні взяли участь 600 тис. осіб, які отримали обидві дози вакцини Pfizer, з них - 170 тис. осіб у віці за 60 років, 430 тис. - від 16 до 59 років. Отримані дані порівнювали з даними такої ж кількості людей із групи невакцинованих (600 тис. осіб).  

Досліджувачі дійшли висновку, що порівняно з невакцинованими, у групі людей, які отримали щеплення, випадки симптоматичної інфекції знижені на 94%, а число випадків серйозного перебігу захворювання - на 92%. 

«Попередні дослідження стосувались інфекцій, але не симптомів, і тому їх не можна порівняти з клінічними дослідженнями Pfizer», - сказав директор з інновацій Clalit Ран Балісер, вказавши, що це перше подібне дослідження. 

При цьому ефективність вакцини Pfizer зростає після введення другої дози препарату. Через тиждень і більше після другого щеплення вона на 91% - 99% ефективно запобігає серйозним випадкам COVID-19, показало дослідження. За словами Балісера, в найближчі тижні буде проводитись додатковий аналіз. 

Епідеміолог зазначив, що “вакцина запобігає серйозним захворюванням також серед тих, кому 70 років і більше, щодо яких у дослідженні Pfizer не було достатньо даних". 

Станом на ніч неділі в Ізраїлі отримали перше щеплення більше 3,8 млн громадян, а дві дози препарату отримали 2,5 млн людей. 

10 січня компанія Pfizer повідомила про ефективність своєї вакцини від нових штамів коронавірусу.

Фото: The Times of Israel

 

ms.detector.media