ms.detector.media
MediaSapiens
15.02.2021 12:00
Реальна кількість захворівших у грудні 2019-го в Ухані могла бути в десятки разів більшою — ВООЗ
Реальна кількість захворівших у грудні 2019-го в Ухані могла бути в десятки разів більшою  — ВООЗ
Експерти знайшли ознаки більш раннього і масштабного поширення COVID-19 в Ухані. Вже у грудні там було більше десятка варіантів мутацій вірусу

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які вивчають походження коронавірусу в Китаї, виявили ознаки того, що в Ухані спалах був значно ширшим в грудні 2019 року, ніж вважалося раніше, і терміново шукають доступ до сотень тисяч зразків крові з міста, які Китай поки що не дозволив їм оглянути. Про це повідомив голова експертної місії ВООЗ Пітер Бен Ембарек в інтерв'ю CNN.

За його словами, місія виявила, що понад десяток штамів коронавірусу існували в Ухані вже в грудні. Команда також мала змогу поспілкуватися з першим пацієнтом, 40-річним чоловіком, який повідомив про інфікування 8 грудня і, за словами китайських чиновників, не мав жодної історії подорожей. 

«Є підстави вважати, що в грудні 2019 го в місті Ухань, де стався перший спалах коронавірусної інфекції, щонайменше тисяча людей були заражені 13 різними штамами COVID-19», - заявив Ембарек. «Вірус широко циркулював у грудні в Ухані, що є новою знахідкою», - додав він.

Як зазначив експерт, реальне число хворих було набагато вище, оскільки за допомогою зверталися тільки пацієнти з важкою формою хвороби. При цьому, за сьогоднішніми даними, приблизно у 15% хворих COVID-19 протікає в легкій формі. 

Ембарек нагадав, що Китай надав експертам ВООЗ дані тільки по 174 випадкам зараження, зафіксованим в той період. З їх числа 100 були підтверджені лабораторними тестами і ще у 74 спостерігались симптоми хвороби. 

Сказано, що повільна поява більш детальних даних, зібраних під час довгоочікуваної поїздки ВООЗ до Китаю, може посилити занепокоєння, висловлене іншими вченими, що вивчають походження хвороби, через те, що COVID-19 міг поширюватися в Китаї задовго до першої офіційної появи в середині грудня.

 8 лютого у ВООЗ повідомили, що комісія з 14 осіб, яка відвідала і дослідницькі центри, і місця первинного спалаху інфекції, в першу чергу ринок морепродуктів в місті Ухань, «знайшла реальні підказки, які пояснюють, що сталося». В першу чергу, вчених цікавило питання, як вірус SARS-CoV-2, найближчий відомий родич якого походить від кажанів, що мешкають за 1000 миль від Уханя, з'явився і так швидко поширився в місті.

ms.detector.media