ms.detector.media
MediaSapiens
08.02.2021 16:16
ПАР призупинила щеплення вакциною AstraZeneca через її низьку ефективність до південноафриканського штаму
ПАР призупинила щеплення вакциною AstraZeneca через її низьку ефективність до південноафриканського штаму
Фармкомпанія планує адаптувати вакцину до нового варіанту до осені 2021 року

Південно-Африканська Республіка призупинить використання вакцини виробництва AstraZeneca від COVID-19 в своїй програмі вакцинації після появи даних про мінімальну ефективність препарату проти легкої та середньої важкості форми інфекції, яку викликає домінуючий в країні варіант коронавирусу. Про це повідомляє Reuters

Замість AstraZeneca в ПАР будуть використовувати вакцини Pfizer и Johnson & Johnson.

Міністр охорони здоров'я Звелі Мхізе заявив, що уряд буде чекати рекомендації від вчених про подальші дії щодо щеплення, після того, як випробування показало, що вакцина AstraZeneca не суттєво знижує ризик легкого або середньої важкості перебігу COVID-19 від поширеного в країні варіанту 501Y.V2. Саме цей варіант вірусу викликав другу хвилю заражень в країні в кінці минулого року.

За словами дослідників, до широкого поширення більш заразного варіанта вакцина показувала ефективність близько 75%.

Пізніше після появи даних про захворюваність, що викликав новий варіант коронавірусу, ризик розвитку легкого або середньої важкості форми COVID-19 був всього на 22% нижче, ніж у групи людей, що отримували плацебо. Цей показник набагато нижче контрольного показника принаймні в 50%, встановленого регулятором, щоб вакцини вважалися ефективними проти вірусу.

У дослідженні не оцінювалося, чи допомогла вакцина запобігти важкий формі COVID-19, оскільки в ній брали участь відносно молоді люди, які не відносяться до групи високого ризику. 

У відповіді AstraZeneca заявила, що її вакцина може захистити саме від важкої форми захворювання, і що виробник планує адаптувати препарат проти південноафриканського штаму до осені 2021 року.

Раніше повідомлялося, що вакцина AstraZeneca  має 70% ефективності проти коронавирусу. Пізніше з’ясувалося, що її ефективність коливається від 62% до  90%, що залежить від схеми вакцинації.  

Фото: dw.com

ms.detector.media