ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
07.02.2021 15:30
Білорусь звернулась до Польщі щодо екстрадиції засновників телеграм-каналу Nexta
Білорусь звернулась до Польщі щодо екстрадиції засновників телеграм-каналу Nexta
У Білорусі влада вважає популярний опозиційний телеграм-канал Nexta «екстремістським», а його засновників – «терористами».

Слідчий комітет Білорусі звернувся до Польщі з вимогою екстрадувати засновника телеграм-каналів Nexta і Nexta Live Степана Путила та колишнього головного редактора цих видань Романа Протасевича. Про це сказав в інтерв'ю провладному виданню «Беларусь сегодня» начальник міжнародно-правового відділку СК Михайло Вавуло.

«Слідчий комітет направив документи на екстрадицію Путила і Протасевича через Генерального прокурора до Польщі. З цією країною у нас укладено міжнародний договір про правову допомогу у кримінальних справах, який також регламентує питання про екстрадицію. Подивимося, наскільки ця держава буде виконувати взяті на себе міжнародні зобов'язання про видачу осіб, які переслідуються білоруським Слідчим комітетом в кримінальному порядку», – сказав Михайло Вавуло.

Роман Протасевич прокоментував це в Twitter, повідомивши, що вже кілька місяців мешкає не в Польщі, а в іншій країні. 

Раніше слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи проти Степана Путила та Романа Протасевича. Їх звинувачують в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня і тривають досі». Путила та Протасевича також звинувачують у посиленні соціальної ворожнечі щодо представників влади і співробітників правоохоронних органів.

Верховний суд Білорусі визнав телеграм-канал Nexta, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами». Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

КДБ Білорусі визнав засновників телеграм-каналу Nexta терористами.

МЗС Білорусі вимагало від Польші в найкоротші строки видати Степана Путила і Романа Протасевича, оскільки вважає їхні дії «особливо небезпечними».

ms.detector.media