ms.detector.media
MediaSapiens
06.02.2021 21:21
NYT звинуватив прокремлівські ЗМІ в інформаційній кампанії проти західних вакцин від COVID-19
NYT звинуватив прокремлівські ЗМІ в інформаційній кампанії проти західних вакцин від COVID-19
Переважно дезінформація направлена на країни Латинської Америки та Західної Європи.

Видання The New York Times звинуватило російські провладні ЗМІ в інформаційній кампанії проти вакцин від коронавіруса, створених американськими та європейськими компаніями, з метою пропаганди власної вакцини «Спутник V». Видання посилається на висновки аналітиків, джерела в уряді США і представника Держдепартаменту.

Російські ЗМІ, як стверджують дослідники, намагаються переконати переважно країни Латинської Америки в тому, що російська вакцина проти коронавірусу працює ефективніше, ніж її американські конкуренти. У тому числі кампанія направлена на Мексику, яка підписала угоду на придбання мільйонів доз російської вакцини, та Аргентину, яка минулого місяця розпочала вакцинацію своїх громадян.

«Майже все, що вони пишуть щодо про західні вакцини, - це маніпуляції та вирвані з контексту фрази. Кожна негативна історія чи проблема, що виникла щодо вакцини американського виробництва, перебільшується. Водночас щодо російської вакцинеи поширюються позитивні повідомлення», - сказав Брет Шафер, співробітник Альянсу за забезпечення демократії, адвокатської групи, яка відстежує російську дезінформацію.

NYT зазначає, що ЗМІ, яких фінансує уряд РФ, розмістили у Facebook та Twitter сотні посилань на новини, що повідомляють про потенційний зв'язок між вакцинацією та смертю людини, яка щеплювалася. При цьому в офіційних звітах про розслідування летальних випадків зазначено, що вакцини, швидше за все, не відіграли жодної ролі у смерті.

«Це були скоординовані зусилля, які були частиною PR-кампанії та частково дезінформацією. Це одна з найбільших операцій, яку ми спостерігали для пропаганди розповіді про вакцину в Латинській Америці, і, схоже, це мало ефект», - сказав Хайме Лонгорія, дослідник дезінформації у First Draft, некомерційній організації, яка підтримує журналістів та незалежних дослідників.

Дослідники відстежували подібні зусилля Росії у країнах Східної Європи, які все ще ведуть переговори з Росією щодо придбання вакцини. Дослідники дезінформації також спостерігали за тим, як Росія розповсюджує подібні меседжі на країни Центральної та Західної Африки.

Виявлено, що пропаганда «Супутника V» активізувалася в серпні 2020-го. У перші місяці вона була спрямована в тому числі проти вакцини шведсько-британської компанії AstraZeneca. Але в грудні AstraZeneca домовилася про співпрацю з творцями «Спутник V», відтоді прокремлівські ЗМІ почали писати про препарат позитивно.

Держдепартамент США вважає, що дії російської пропаганди «підривають глобальні зусилля з припинення пандемії».

Нагадаємо, науковий журнал Lancet оприлюднив результати третьої фази випробувань вакцини «Спутник V». Раніше до публікацій журналу щодо російської вакцини вже були питання з боку наукового товариства, які так і не було знято.

ms.detector.media