ms.detector.media
Ангеліна Ломакіна
Наталія Міняйло
02.02.2021 11:17
Хайп, кринж і можна без танців: навіщо вам тікток у 2021-му?
Хайп, кринж і можна без танців: навіщо вам тікток у 2021-му?
Чому «несерйозний» додаток, де молодь викладала кумедні відео, став таким привабливим для креаторів, брендів та зірок з усього світу.

Загроза для національної безпеки США, зібрання моторошно-дивних відео та місце, де народжуються світові інтернет-тренди. Це все про тікток — додаток, який став популярний завдяки танцювальним та пісенним відео, наздогнав за капіталізацією IBM та зібрав мільйони оригінальних та креативних людей. У 2020 році додаток встановив історичний рекорд завантажень, а у 2021 році на платформі буде уже 1,2 мільярда користувачів. Чи варто заводити акаунт у тіктоку у 2021 році? І що там робити, крім танців? Ділимося досвідом ведення власного акаунта й говоримо про це з експертами.

Як змінити життя єдиним відео у тіктоку

Цього мешканця штату Айдахо звуть Нейтан Аподако, у тіктоку він 420doggface208. Наприкінці вересня 2020 року в нього зламалася машина, але він не став чекати на допомогу, став на лонґборд і поїхав на роботу, сьорбаючи журавлинний сік під пісню Dreams групи Fleetwood Mac.

@420doggface208

Morning vibe #420souljahz #ec #feelinggood #h2o #cloud9 #happyhippie #worldpeace #king #peaceup #merch #tacos #waterislife #high #morning #710 #cloud9

♬ Dreams (2004 Remaster) - Fleetwood Mac

 

Люди почати знімати пародії на це відео Нейтана, і вже за кілька днів воно набрало близько 43 мільйонів переглядів. До них доєднався навіть засновник та барабанщик групи Fleetwod Mac Міт Флітвуд. Завдяки тіктоку пісня Dreams за 43 років після виходу повернулась у світові чарти.

Життя самого Нейтана теж змінилося. Компанія, яка виготовляє цей журавлинний сік, помітила відео, подарувала Нейтану новий автомобіль і запас соку. А пожертви людей допомогли чоловікові внести платіж за будинок, бо він мешкав у трейлері.

Чоловік їде на скейті, знімає себе на відео, а отримує нову машину, будинок та популярність? Ця історія — яскравий приклад того, як працює контент у тіктоку.

Чому тікток став таким популярним?

Тікток «злетів» саме з початком пандемії, коли людям, які переживали стрес через примусову ізоляцію, забракло живого спілкування та справжніх теплих емоцій, кажуть експерти.

«Людей закрили вдома з ґаджетами у руках та дали купу вільного часу, який потрібно було заповнювати, — пояснює спеціалістка діджитал-відділу агенства TABASCO Марина Унгуряну. — Тут і прийшов тікток із його фановою подачею та безкінечною стрічкою рекомендацій».

Марина каже, що популярність тіктока також стимулювала легкість створення контенту. «Для того, щоби зняти ролик, не завжди треба придумувати щось своє, достатньо повторити челенджевий ролик або зняти відео під популярну музику, — пояснює Марина. — Топовий контент легко повторити, а механізм стрічки дозволяє набирати перегляди та реакції навіть тим користувачам, які не мають багато підписників».

Окрім пандемії, популярність тіктока зумовлена тим, що формати й тематика контенту націлені на покоління так званих зумерів, яким сьогодні від 8 до 23 років. «Покоління Z — цифрові аборигени, — пояснює Еліна Кондрашова, Senior Тікток Practice Manager в AIR Creators Ecosystem. — У 98 % є смартфони і вони на 60 % більше часу проводять у таких додатках, як тікток, у порівнянні зі старшим поколінням».

Еліна каже, що короткі відеоформати тіктока також добре підходять цьому поколінню, адже увагу вони концентрують на 6‒8 секунд. На відміну від міленіалів, у яких концентрація уваги на чотири секунди більша — аж 12 секунд.

Ще один фактор популярності тіктока — комерціалізація конкурентів, яка розчарувала користувачів. «Наприклад, соціальна мережа Instagram стала надто комерційною, сторінки блогерів рясніють рекламними проявами, котрі несуть мало користі для аудиторії. А у тіктоку реклами довго не було взагалі», — розповідає Марина Унгуряну.

У тіктоку, додає вона, можна бути собою. «Тут знаходять місце люди будь-якої зовнішності та роду діяльності. Це величезна перевага в сучасному світі, де трендом стає натуральність», — пояснює Марина. Це не інстаграм, де часто показують прикрашене, далеке від реальності життя.

@youneszarou

Who knows how I did that without having seen the Tutorial before? #yzfamily #fürdich #foryoupage

♬ Oh No - Kreepa

До того ж в інстаграмі чи фейсбуку ведення сторінок — уже окрема професія. У цих соцмережах треба вміти вибудовувати стратегії просування та вдало налаштовувати рекламу. А в тіктоку достатньо регулярно постити цікавий контент: алгоритми рекомендацій покажуть його аудиторії, якій контент цікавий. Перспектива безкоштовного, швидкого та якісного органічного зростання привабила багатьох креаторів та користувачів.

Як ми самі зробили тікток

«Детектор медіа» відкрив тікток про медіаграмотність улітку 2020 року. Одразу стало зрозуміло, що зі складною аналітикою там немає чого робити. Тому ми танцювали про медіаграмотність:

 

@lomakina_yesterday

Ведетеся на таке? #саморозвиток #маніпуляція #новини #освіта

♬ Elevator Music - Bohoman

Малювали про медіаграмотність, перевдягалися в костюми, створювали скетчі та вживалися в образи.  Усе для того, щоби вписатися в дивний і новий світ тіктоку та навчитися говорити його мовою. Сьогодні в акаунта «Детектора медіа» близько 420 тисяч лайків, майже три мільйони переглядів та майже 12500 підписників. І одне відео, яке набрало майже два мільйони переглядів. Звісно, найбільший показник доцільності нашого перебування в тіктоку — це коментарі користувачів, які серед величезної кількості розважального контенту обирають наші відео й пишуть про їхню користь. Так ми на власному досвіді переконалися: знайшовши свою манеру комунікації з аудиторією, можна створити канал із серйозним та корисним контентом.

Не тільки танці, а й edutainment, скетчі та навіть ЗМІ

Еліна Кондрашова каже, що в тіктоку є відео більш-менш на будь-яку тему. Зокрема у 2020 році стали дуже популярними ролики про приготування їжі — як із начиткою, так і з музикою з платформи. Також у трендах фешн- та б’юті-блогери. Вони проводять віртуальні покази, дають поради підписникам щодо стилю, діляться лайфхаками та порадами.

Тікток також підтримує культурно-соціальні ініціативи та заохочує своїх користувачів створювати корисний контент. З’являється все більше edutainment-блогерів, які поєднують освіту (education) та розваги (entertainment) і вчать своїх підписників корисного.

Хочете отримати неформальну юридичну консультацію? Будь ласка. А як щодо рецептів? А потренуватися? Як щодо лайфхаків із комунікації? А навчитися правильно говорити українською?

@shymanovski

Впізнали місто????????????? #мова #україна

♬ Classical Music - Classical Music

Сьогодні свої акаунти в тіктоку розвивають і знаменитості, яких найменше очікуєш побачити там. Вілл Сміт, наприклад, або Кеті Перрі. А як вам контент Михайла Поплавського?

@poplavskiy.m

В кінці найважливіший елемент ???? #Поплавський #українськийтікток #селосело #українськесело

♬ Party Up (Up in Here) - Re-Recorded - DMX

Щоб не втратити аудиторію, зірки із традиційних медіа відвідують «тікток-хауси» — об’єднання блогерів, які разом живуть і створюють контент. Раніше MediaSapiens писав, як українські тіктокери створили свій хаус і за декілька місяців зробили українську та популярною в тіктоку.

Ось Потап хизується знаннями, Наталя Могилевська виконує Наталю Могилевську, а Влад Яма вчить правильно робити «хвилю»:

@top_team_housee

@vlad_yama ???? #topteamhouse

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

ЗМІ тепер також у тіктоку. Ось репортер The Washington Post розповідає про виклики нової адміністрації Байдена, а ось на каналі «Громадського» вікторина з цитат президентів України:

Хоч у тіктоку давно популярні не лише танці й рухи під музику, важливо все одно адаптувати свій контент під запити платформи. «У тіктоку стають популярними челенджі (танці, рухи, дії), навчальні відео на різну тематику та скетчі (вайни)», — пояснює Марина Унгуряну. Також Марина розказала, що в тіктоку важливий звук. Часом навіть не так важливо, що знімати, головне — використовувати трендові звуки та пісні, які зараз популярні на платформі.

У тіктоку також модні комедійні скетчі. Еліна Кондрашова розповідає, що тут це мистецтво унікальне. Адже в авторів є лише хвилина, щоб зачепити глядача. «У комедійних роликах у тіктоку, по суті, немає кульмінації, — каже Еліна, — Багато скетчів на платформі абсурдні, але можуть викликати захват в аудиторії, яка любить некласичний підхід до контенту».

Чи є у вас шанс стати зіркою тіктоку?

Якщо тікток сьогодні настільки насичений креаторами та контентом, чи лишається там місце для нових користувачів? Спеціаліст діджитал-відділу агентства TABASCO Олександр Матушков каже, що є, адже тікток залишається у тренді. «Інше питання — тривалість цього тренду. І так, потяг уже відходить. Якщо є бажання і схильність до такого виду творчості, варто починати вже і зараз», — каже Олександр. На його думку, брендам і знаменитостям тепер обов’язково потрібно бути в тіктоку: «Рекламних проявів у тіктоку стане набагато більше, а популярні тіктокери все частіше ставатимуть бренд-амбасадорами».

Еліна Кондрашова вважає, що популярним у тіктоку може стати кожен: «Платформі байдуже, чи відомий користувач за межами додатку. Тут головна та цінність, яку приносить ця людина платформі та спільноті її користувачів». Головне — виготовляти якісний контент, який відрізняється від контенту інших. Тіктоку досі є куди рости й розвиватися у 2021 році. Аж поки не з’явиться щось нове й увага зумерів не перемкнеться на іншу розвагу.

Колаж: Ангеліна Ломакіна

ms.detector.media