ms.detector.media
Галина Попцова
29.01.2021 13:35
КШЕ презентувала план вакцинації проти COVID-19 для України
КШЕ презентувала план вакцинації проти COVID-19 для України
За розрахунками, для формування колективного імунітету до кінця року потрібно вакцинувати 70% дорослих

28 січня Центр економіки охорони здоров'я Київської школи економіки презентував «План вакцинації проти COVID-19 для України». Експерти вважають, що до вакцинації від коронавірусу слід ставитися як до мобілізації під час воєнного стану, а тому для більшої ефективності будуть поєднані зусилля держави і бізнесу. Ключовими умовами названі простота, зручність та безоплатність. 

План презентували онлайн на Facebook-сторінці Київської школи економіки та Центру економіки охорони здоров'я KSE. 

«Для України просто немає іншого вибору як рухатися синхронно з Європою до колективного імунітету. Україна може і повинна ставити собі за ціль мати колективний імунітет, серед дорослого населення принаймні, до кінця цього року. Він базується на досвіді і не є фантастичним», - розповів автор плану Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, заступник міністра охорони здоров’я України у 2016-2019 роках. 

За планом, до кінця 2021 року мають бути вакциновані 70% всіх дорослих людей в Україні (старше 18 років), а це 24 млн громадян. Все населення має бути вакциноване трьома групами в рамках двох паралельно діючих механізмів вакцинації: 

Стартувати централізована вакцинація має вже в лютому, а масова вакцинація - з 1 квітня 2021 року. У план вакцинації включатимуть всіх, навіть осіб, які перехворіли на COVID-19, оскільки немає доказів, що у перехворілих формується стійкий імунітет. Всі розрахунки по кількості доз передбачають, що потрібно дві дози вакцини, оскільки більшість нині існуючих вакцин на сьогодні саме такі. 

Також розробники плану пропонують умовно поділити всіх громадян на три групи: 

Спеціалісти не підтримують ідею почергової вакцинації населення, однак це не означає, що пріоритетні групи перестають бути  такими. Їх пріоритетність буде забезпечуватись через, зокрема, спрямування більшої кількості ресурсів саме на їх вакцинацію. 

Мережа пунктів вакцинації має бути максимально широкою, а найближчий пункт - у пішій доступності. Вся кампанія з масової вакцинації коштуватиме державі, за попередніми підрахунками, близько 12 млрд гривень, за винятком тих контрактів, які вже укладені. З цих коштів відшкодування закладам вартості вакцин займає 6,65 млрд гривень. Автор плану виходив із середньої вартості у 5  доларів США для базової вакцини Oxford/AstraZeneca, яка з високою долею вірогідності і буде базовою у світі.  

Ковтонюк підкреслив, що Україні не варто відмовлятися від вакцин не європейських виробників, зокрема китайських та індійських, однак базою мають бути вакцини європейські та американські, що прямо впливає на готовність людей прийти і зробити вакцину.  

Для того, щоб 70% населення пройшли вакцинацію і до кінця 2021 року сформувався колективний імунітет, уряду необхідно докласти певних зусиль: «Якщо просто у звичний спосіб вакцинувати населення, вони (70%) не наберуться і до середини 2022 року. Україна залишиться поза європейським простором, який у цьому році більш-менш свою вакцинацію завершить», - вважає Ковтонюк. 

Прикладом зусиль держави задля мобілізації населення він назвав кампанію з обрання сімейного лікаря, коли за 11 місяців вдалося досягти того, що 25 млн людей підписали декларацію зі своїм лікарем.

Нагадаємо, наприкінці грудня у Міністерстві охорони здоров’я затвердили план вакцинації українців від коронавірусу. Як повідомили в Центрі громадського здоров’я, цей процес розділять на 4 етапи.

Фото: презентація КСЕ, dw.com

ms.detector.media