ms.detector.media
MediaSapiens
29.01.2021 12:57
Вчені розповіли, яка маска найкраще захищає від коронавірусу
Вчені розповіли, яка маска найкраще захищає від коронавірусу
Деякі люди вже носять два шари маски, коли користуються маскою версії N95 (FFP3).

Дослідники з Політехнічного університету Вірджинії з’ясували, що якщо вдягнути звичайну хірургічну маску, а поверх неї ще просту з тканини, то можна вберегтися від 90% інфекційних частинок коронавірусу. Про це повідомляє УП.Життя.

Докторка Лінсі Марр протестувала 11 різних матеріалів-масок, щоби перевірити їхню ефективність щодо фільтрації.

Вакуумний мішок показав ефективність 96%, тоді як тонкий пластиковий щиток для обличчя спрацював найгірше і майже не забезпечував захисту. 

«На основі цих висновків, ми рекомендуємо тришарову маску, що складається із двох зовнішніх шарів щільної тканини та внутрішнього шару матеріалу, який призначений для фільтрації частинок», – пишуть автори у висновках. 

Головний фахівець з інфекційних хвороб США Ентоні Фаучі схвалив подвійне маскування: «Якщо у вас є один шар і ви одягаєте інший, то це просто здоровий глузд – швидше за все, це буде більш ефективно».

Він уточнив, що деякі люди вже носять два шари маски, коли користуються маскою версії N95 (FFP3).

Лінсі Марр уточнює, що для зовнішніх шарів найкращої маски можна використовувати бавовняну тканину або мікрофібру, а для внутрішнього шару – шматок мембранної тканини, кавовий фільтр або HEPA-фільтр.

Така тришарова маска може блокувати 75% дрібних частинок і принаймні 90% більших.

Нагадаємо, з 1 лютого німецька авіакомпанія Lufthansa не пускатиме на борт своїх літаків пасажирів у звичайних медичних масках, а тільки в масках з посиленим захистом класу FFP2 і вище. 

Маски FFP2 захищають як власника, так і інших людей, на відміну від інших масок для рота і носа. Однак вони не забезпечують стовідсоткового захисту від зараження.

Фото: New York Times

ms.detector.media