ms.detector.media
MediaSapiens
27.01.2021 17:48
На Netflix вийшов серіал, який розповідає про вбивство Бандери та отруєння Ющенка
На Netflix вийшов серіал, який розповідає про вбивство Бандери та отруєння Ющенка
Українці у серіалі згадуються лише в другій серії з восьми.

На стримінгу Netflix вийшов американський документальний серіал «Шпигунське ремесло» (Spycraft), в якому розповідається, як росіяни полювали за двома українцями і вбили їх – очільників українського повстанського руху Лева Ребета і Степана Бандеру.

Українці згадуються лише в другій серії з восьми, пише у своїй колонці кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський.

Творці серіалу «Шпигунське ремесло» зосереджуються на різних спецслужбах, більше згадуючи російські злочинні дії – банально, через їх масовість, зухвалість та різноманітність, дії, направлені і проти України також.

У серіалі розповідається, як хіміки та інженери КДБ розробили, а агент Богдан Сташинський використав пістолет з отруйним газом, аби 12 жовтня 1957 в Мюнхені його ціллю «став антирадянський активіст, знаний український національний лідер доктор Лев Ребет». 

Як відмічає кінокритик, творців серіалу цікавить сам факт убивства – специфіка отрути, розробка механізму і метод. Приналежність жертви до України аж ніяк не педалюється, а використовується тільки як географічне прикметникове означення. Так само, як і у випадку вбивства Сташинським іншого «українського радикального політика», Степана Бандери, з використанням щодо нього «покращеної версії газового пістолета».

Як відомо, завербований КДБ Богдан Сташинський у 1957 році вбив публіциста та одного з керівників ОУН Лева Ребета, а у 1959 році лідера українського національно-визвольного руху, голову ОУН Степана Бандеру. Обидва вбивства були здійснені у Мюнхені за допомогою отруєного «пістолету», що випускав газоподібний ціанід.

Пізніше вбивця втік на Захід, а у жовтні 1962 року постав перед судом у місті Карлсруе, де зізнався в обох злочинах.

Після Ребета і Бандери в серіалі говорять про замах на Віктора Ющенка 2004 року, Ющенка, який «не був другом Росії», «він був прем’єр-міністром України... сильним кандидатом і впевнено йшов у президенти». 

Нагадаємо, 15 січня на стрімінговій платформі Netflix вийшов фільм Outside the Wire – це перший оригінальний фільм компанії, який одразу доступний з українським дубляжем і субтитрами.

Фото: Netflix

ms.detector.media