ms.detector.media
Галина Попцова
Отар Довженко
26.01.2021 10:00
«Фіктивний утікач». Що за скандал із затриманням в СБУ й до чого тут «Схеми»
«Фіктивний утікач». Що за скандал із затриманням в СБУ й до чого тут «Схеми»
Загадкові фото затримання, переплутані портрети, злиті в телеграм документи, війна компроматів за участі політтехнолога Офісу президента і протокол огляду журналістського розслідування — так виглядають операції спецслужб у наші дні.

Полковник СБУ Юрій Расюк затриманий за начебто підготовку вбивства свого колеги — бригадного генерала Андрія Наумова. У справі нібито розшукують колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного, який нібито втік з України. Але офіційно про жодного Нескоромного не йдеться, хоча про нього всі говорять. В інформаційній картині цієї історії більше білих плям і голослівних тверджень, аніж перевірених і підтверджених фактів. Відомо, що у справі фігурує сюжет програми «Схеми» «Радіо Свобода».

Що сталося?

Ввечері 22 січня головний редактор «Цензора.нет» Юрій Бутусов написав у фейсбуку, що полковник спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки України Андрій Расюк начебто затриманий за підготовку вбивства бригадного генерала СБУ Андрія Наумова. Бутусов стверджує, що в цій справі розшукують Дмитра Нескоромного, колишнього заступника голови СБУ, який із листопада 2019-го по березень 2020 року очолював управління у боротьбі з корупцією. Саме його Бутусов називає гаданим замовником убивства і, посилаючись на джерела у прикордонній службі, стверджує, що Нескоромному заборонений виїзд із країни.

«Важко підібрати слова. По суті сьогодні керівництво СБУ заявило, що в оточенні Баканова почалися відкриті кримінальні розбірки між групами впливу», — написав Бутусов, назвавши Наумова «символом корупції та вседозволеності наближених до Зеленого і Баканова співробітників СБУ». Нескоромному він приписав «вельми одіозну репутацію», мовляв, його вже за Зеленського «вирішили зняти з посади по-тихому». Про гаданого організатора вбивства Юрія Расюка, який працював старшим консультантом сьомого відділу штабу Антитерористичного центру при СБУ, відомо найменше — й ним найменше цікавляться медіа.

Допис Бутусова проілюстрований фотографіями затримання. Це важливо, бо приблизно в той самий час — трохи раніше — в телеграм-каналі «Карточный офис» ця новина з’явилася з іншими деталями. Тут ішлося про затримання не Расюка, а самого Нескоромного, який начебто примудрився втекти, закутий у наручники. Цей допис проілюстрований фотографіями, яких не було в дописі Бутусова. На одній із них людина, сфотографована зі спини, — анонімний канал стверджує, що це і є Нескоромний.

Ані публічна особа Юрій Бутусов, ані анонім, який стоїть за «Карточным офисом», не пояснили, звідки взялися фото затримання, які, за логікою, мали робити співробітники СБУ. Фото були зроблені засвітла, а отже вранці або вдень. Жодної офіційної інформації про затримання на той час не оприлюднювали.

О 23:58 новину із заголовком «У Києві за звинуваченням у замовленні вбивства затримали експершого заступника голови СБУ. Він втік в наручниках» опублікувала «Страна.uа». Видання не назвало свого джерела, а фото — ті самі, що в телеграм-каналі «Карточный офіс» — позначило своїм логотипом.

Вранці 23 січня «Карточный офис» поширив раніше оприлюднений Бутусовим текст орієнтування на розшук Нескоромного, доповнивши номерами мобільних телефонів начебто відповідальних за операцію співробітників СБУ. «Детектор медіа» зателефонував на всі ці номери. Один справді, як сказано в дописі, належить людині на ім’я Тарас Тимощук, яка відмовилася від коментарів. Той же Тимощук відповів за іншим номером і сказав, що це номер його підлеглого. СБУ не підтверджувала й не спростовувала, що у справі фігурує Нескоромний.

Чимало медіа повідомили про цю історію, помилково використавши фотографію колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака, якого переплутали з Нескоромним. Тим часом у телеграмі з’явився спершу канал із фото «Нескоромного»-Трепака, а потім інший, із фотографією справжнього Нескоромного. Чи має канал стосунок до Нескоромного, невідомо.

Політтехнолог Михайло Подоляк, який із весни 2020 року працює антикризовим радником голови Офісу президента Андрія Єрмака, 24 січня озвучив свою версію. Вона викладена езоповою мовою, однак із допису можна зробити висновок, що Подоляк називає відповідальним за планування замаху на Наумова попередника свого шефа — першого голову Офісу президента Зеленського Андрія Богдана. І навіть натякає, що саме Богдан веде фіктивний, за його словами, телеграм-канал Нескоромного.

Яка версія самої СБУ?

Перший коментар Служби безпеки України з’явився майже опівдні 23 січня. В ньому немає жодної конкретики, окрім факту затримання чинного співробітника СБУ за планування вбивства іншого співробітника. Зате є заклик до медіа користуватися тільки офіційними джерелами.

Пізніше на брифінгу СБУ розповіла про єдиного затриманого, якого називають одним із організаторів замовного вбивства. Його Шевченківський районний суд Києва відправив за ґрати на 60 днів без можливості внесення застави.

Представник СБУ Анатолій Буліч сказав, що згадування Володимира Зеленського в контексті цього затримання «є лише бажанням різних сил привернути додаткову увагу до теми та спотворити інформацію». За його словами, за вбивство Наумова організатор запропонував 50 тисяч доларів, а історію про втечу закутого в наручники затриманого назвав чутками. На запитання, чи причетний до планованого вбивства Нескоромний, СБУ не відповідає. Жодних офіційних підтверджень цьому дотепер немає. «Детектор медіа» надіслав СБУ запит із проханням уточнити суперечливу інформацію, але відповіді поки що не отримав.

Тим часом «Дзеркало тижня» із посиланням на анонімні джерела в СБУ стверджує, що «мотивом замовлення на усунення голови Внутрішньої безпеки Наумова слідчі СБУ вважають той факт, що той був єдиною перепоною для отримання Нескоромним високої посади в керівництві Служби. Саме ця версія буде представлена публічно».

Хто такий Нескоромний і куди він подівся?

Дмитрові Нескоромному 42 роки, він народився в Луганську, закінчив Академію СБУ. З липня 2019-го по березень 2020-го був заступником голови СБУ Івана Баканова. «Страна.ua» називає його «людиною Андрія Богдана»: Нескоромний нібито мав бути реальним керівником СБУ, однак через конфлікт між Богданом і Бакановим так і не набув бажаного впливу.

Нескоромний ніколи не був публічним і зацікавив медіа якраз тоді, коли зник. Тому поява телеграм-каналів, які ведуться від імені Нескоромного, була достатнім приводом для багатьох журналістів, аби почати поширювати його дописи як заяви самого гаданого втікача. Людина, яка називає себе Нескоромним, у телеграмі заперечує історію зі втечею в кайданках, називаючи її «провокацією з боку оточення Баканова». За версією каналу, Нескоромний виїхав з України, бо знав, що під час затримання його планували вбити.

«Коли я звільнявся зі служби, то мав намір провести пресконференцію. На ній планував довести до відома громадськості інформацію про негативні процеси в СБУ, які почалися там з появою Баканова. Але мене відрадив від її проведення особисто президент Зеленський, який гарантував безпеку мені і моїй родині», — йдеться в дописі каналу. Автор також анонсує компромат на Баканова і Єрмака, стверджує, що переховується в Німеччині, та обіцяє пресконференцію у столиці однієї з європейських держав.

Чи виїхав Нескоромний з України, невідомо. Михайло Подоляк називає його «фіктивним утікачем». Головний редактор «Обозревателя» у блоговому дописі (досить специфічний формат для повідомлення новин) стверджує, що Нескоромний давно має російський паспорт, із яким виїхав до Росії. Врешті 25 січня Юрій Бутусов повідомив, посилаючись на «близькі до Нескоромного» джерела, що колишній заступник голови СБУ залишився в Україні. «Насправді сім'я Дмитра Нескоромного тісно пов'язана з Росією і загроза втечі існує тільки в цьому напрямку», — пише Бутусов, додаючи, що дружина й діти Нескоромного — громадяни Росії.

Ім’я дружини Нескоромного відоме з його декларації: Натела Гагошидзе. Також з декларації відомо, що вона володіє землею у Грузії. Більше інформації про родину Нескоромного з відкритих джерел поки що з’ясувати не вдалося.

До чого тут «Схеми»?

Програма журналістських розслідувань «Схеми», яку виробляє «Радіо Свобода», у жовтні 2020 року зробила розслідування про Андрія Наумова:

 

Тепер виявилося, що Служба безпеки України в межах кримінального провадження про замах на вбивство начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, генерала Андрія Наумова досліджувала сюжет програми, який готувала журналістка Валерія Єгошина. Це розслідування фігурує у клопотанні про арешт підозрюваного в підготовці вбивства — полковника спецпідрозділу СБУ «Альфа» Юрія Расюка. За даними «Української правди», яка 25 січня опублікувала матеріал про цю історію, саме цей сюжет Расюк нібито показував потенційному виконавцю, пропонуючи дізнатися з нього більше про потенційну жертву. Фраза «при цьому Расюк зазначив, що нібито має відношення до підготовки журналістського матеріалу» тут ключова — ця деталь може бути використана проти журналістів, яким можуть закинути виконання замовлення. Навряд чи це загрожує чимось самим журналістам «Схем», однак може бути використано пропагандистами та / або політиками для підриву репутації розслідувальної журналістики.

Канал гаданого «Нескоромного» оприлюднив протокол огляду сюжету, автентичність якого не підтверджена. Коментуючи у фейсбуку документ, Валерія Єгошина зауважила, що у протоколі відсутні згадки про Нескоромного.

В інтерв’ю «Детектору медіа» керівниця «Схем» Наталія Седлецька сказала, що Наумов «потрапив у поле зору “Схем” через свої статки, які не відповідали статкам особи із заробітною платнею у державних органах. Так, журналісти виявили, що він користується низкою елітного майна — нерухомістю та автомобілями, зареєстрованими на родичів та придбані протягом років, коли він перебував на державній службі». Вона відкидає припущення, що інформація, викладена в сюжеті могла бути «наводкою» на Наумова для потенційного вбивці: «ймовірні зловмисники отримали б інформацію про Наумова, навіть якби “Схеми” її не публікували».

Що ж до твердження гаданого організатора вбивства, то «Расюк не мав жодного стосунку до підготовки цього матеріалу, журналісти з ним не знайомі та ніколи не комунікували з ним», каже Седлецька.

Ще один оприлюднений у телеграм-каналі документ — червневий рапорт Наумова, в якому він стверджує, що за ним стежать. У редакції стверджують, що підготовка сюжету розпочалася в кінці серпня; виходячи з цього, стеження, про яке йдеться у рапорті, не можна приписати журналістам «Схем». Нагадуємо, що достовірність цих документів не підтверджена, а офіційних коментарів щодо них немає.

«Наразі представники СБУ до редакції офіційно не зверталися, — каже Наталія Седлецька. — Утім, юристи, які співпрацюють з редакцією, звернули увагу на той факт, що окрім статті “замах на вбивство”, кримінальне провадження розслідується і за статтею щодо незаконного негласного отримання інформації відносно Андрія Наумова та його оточення (зокрема, стеження та використання спецзасобів)». Справу розслідує управління СБУ, керівник якого Андрій Швець — фігурант іншого розслідування Валерії Єгошиної зі «Схем». Детальніше про це читайте в інтерв’ю Наталії Седлецької

Кому вірити в цій історії?

Поки що нікому. Розібратись у ситуації важко, оскільки спецслужби не повідомляють практично нічого, а медійники публікують інформацію або без посилань, або з посиланням на анонімні джерела і «матеріали слідства», отримані невідомо від кого. В інформаційний простір вкидаються численні інтерпретації, версії та компромат, зокрема і явно російського походження.

Чимало подробиць є в матеріалі «Української правди», але вона не посилається на джерела та використовує ті самі документи, які поширив телеграм-канал, а також переказує документи чи матеріали слідства, які «є в розпорядженні УП». Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва на запитання «Детектора медіа» відповіла, що її видання отримало ці документи не з телеграм-каналу «Нескоромного». І підтвердила, що в документах, які редакція отримала з власних джерел «у правоохоронних органах», є інформація про Расюка, який казав потенційному виконавцю вбивства, що має стосунок до створення сюжету «Схем».

У російських медіа ситуацію коментують переважно в дусі «розбірки у спецслужбі», «боротьба за гроші», «перерозподіл фінансових потоків». Заголовки новин промовисті: «Убогое посмешище», «"Воевать есть за что": СБУ делит Украину», «Нескоромный улизнул из-под носа полицейских», «Обычная Украина: полковник СБУ заказал полковнику СБУ убийство генерала СБУ». Твердження про втечу Нескоромного після спроби затримання російські медіа поширили як доконаний факт. Водночас російські медіа, як і деякі українські, вільно використовують дописи телеграм-каналу «Нескоромного», припускаючи, що за ним справді стоїть колишній заступник голови СБУ.

«Детектор медіа» намагатиметься з’ясувати більше подробиць та перевірити поки що не підтверджені факти.

Фото: Цензор.нет

ms.detector.media