ms.detector.media
Марина Довженко
24.01.2021 16:53
Канал Медведчука поширює сумнівні опитування, проведені компанією ексрегіонала — моніторинг
Канал Медведчука поширює сумнівні опитування, проведені компанією ексрегіонала — моніторинг
Результати опитувань «Роботизованих телесистем» напрочуд вигідні ОПЗЖ та підтверджують тези проросійської пропаганди.

В ефірі токшоу «Пульс» на телеканалі «112» кілька разів озвучували результати опитувань компанії «Роботизовані телесистеми», які підтверджують тези проросійської пропаганди. Зокрема «Опозиційна платформа — За життя» начебто найпопулярніша партія в Україні, а відставки уряду Шмигаля хочуть три чверті українців. Про це йдеться в моніторингу політичних токшоу за 18—22 січня 2021 року.

Згідно з опитуванням, процитованим у «Пульсі», якби вибори відбулись найближчої неділі, ОПЗЖ мала б 23,1% підтримки, «Слуга народу» — 21%, а «Європейська солідарність» — 14,8%. Партію Шарія начебто підтримали б 5,1% опитаних. За результатами соцопитування компанії «Рейтинг» ОПЗЖ підтримують на шість відсоткових пунктів менше.

Ще одне опитування від «Роботизованих телесистем» цікавилося тим  чи повинен уряд Дениса Шмигаля піти у відставку через підняття житлово-комунальних тарифів. Згідно з його даними, 74,5% респондентів вважають, що має, а 17,4% так не думають. Вимогу відправити уряд у відставку через тарифи в той самий час повторювали в ефірі представники ОПЗЖ, а результати опитування поширювали інші медіа, близькі до партії.

Компанією «Роботизовані телесистеми» володіє колишній регіонал Олег Надоша. Компанію очолює політтехнолог Антон Соколов. У жовтні 2020 року, посилаючись на нібито проведене цією компанією опитування, медіа групи Медведчука стверджували, що 60% українців виступають за купівлю російської вакцини від коронавірусу. Маніпуляція була закладена вже в формулюванні запитання. Про участь компанії в маніпуляціях на місцевих виборах повідомляли рівненські медіа.

Більше про маніпуляції та тенденції в політичних токшоу минулого тижня читайте в матеріалі Олександра Круміна.

ms.detector.media