ms.detector.media
Галина Попцова
18.01.2021 09:44
Операція «VIP-вакцинація» як спроба примушення до купівлі російського «Супутника V»
Операція «VIP-вакцинація» як спроба примушення до купівлі російського «Супутника V»
Пояснюємо, чому проросійські медіа в Україні критикують китайську вакцину та поширюють історію про таємне вакцинування політиків.

Проросійські джерела з 5 січня розкручують в Україні тему «скандалу» з нібито таємною «VIP-вакцинацією» від COVID-19. Історія розпочалася із заяви політика і власника українського видання «Обозреватель» Михайла Бродського, а також матеріалу проросійського видання «Страна.ua» про те, що начебто люди з грошима можуть таємно прищепитися від коронавірусу контрабандною вакциною. «29 або 30 грудня чартерним рейсом до України таємно надійшла партія вакцини Pfizer», сама «вакцинація проходить під грифом секретності на базі однієї з приватних клінік Києва», а «вартість нелегального щеплення від коронавірусу становить від 1 до 3 тисяч євро», — повідомлялося у статтях.

Про це також писали медіаресурси, пов’язані з проросійським політиком Віктором Медведчуком ZIK, «112.юа», NewsOne, сайт політичної сили «ОПЗЖ» та ряд інших всеїдних ЗМІ. До того ж новина та інсинуації навколо неї широко розійшлися в Росії (РИА «Новости», ТАСС, «Регнум», «Известия», Sputnik, НТВ тощо).

За твердженням видання Ігоря Гужви, нелегальну вакцину могли завезти «чи то з ЄС, чи то з Ізраїлю». Проте, як передає ВВС, спікер ізраїльського міністра охорони здоров'я Йоель Едельштейн запевнила, що неможливо вивезти вакцину з країни непомітно.

«Страна.ua» навіть опублікувала аудіозапис розмови з начебто представницею цього столичної клініки Mediland, де, за їхньою інформацією, і вакцинували можновладців «за всі гроші світу». Із запису однак чуємо, як хтось говорить, що щепленнями від COVID-19 займається окрема фірма, котра нібито орендує у клініці приміщення, і вже «дуже багато людей було на вакцинації і з ними все нормально».

Водночас у коментарі «Радіо Свобода» та 5 каналу в Mediland запевнили, що щеплення вони не роблять, а якась компанія не може орендувати приміщення лише для однієї процедури. «Можливості оренди немає, так не буває. Не можна орендувати приміщення в клініці, щоб робити якусь одну процедуру. Потрібно відкривати ліцензію. Одна справа, коли йде велика системна робота. А зробити два щеплення і нажити проблем — не потрібно нікому. Та й якби таке відбувалося, який сенс говорити про це з незнайомим пацієнтом? З одного боку, кажуть, що послуга для віпів і депутатів. А з іншого — рядовий співробітник на реєстратурі рекламує послуги іншої компанії, яка діє незаконно, — це настільки абсурдно, що навіть не можна серйозно коментувати» сказав у коментарі kp.ua завідувач Mediland Михайло Міщенко, додавши, що запис радше за все підроблено.

Бродський звинуватив прем'єр-міністр Дениса Шмигаля та голову парламентського комітету з питань здоров'я нації, «слугу народу» Михайла Радуцького в тому, що саме вони є першими «клієнтами». Вони обидва це заперечили. У відповідь на це голова уряду заявив, що є прихильником вакцинації і буде «вакцинуватися власним коштом у другу або третю чергу, коли офіційно зареєстрована вакцина надійде у клініки». У коментарі «Радіо Свобода» Радуцький назвав заяву Бродського маячнею. Згодом і сам першопоширювач цієї інформації Бродський додав, що «не може стверджувати, що той же Шмигаль дійсно вакцинувався». Прем’єр доручив МОЗ і МВС перевірити інформацію, поширену ЗМІ. Це ж зробив і президент Володимир Зеленський. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов наголосив, що правоохоронні органи мають дати належну оцінку оприлюдненій у ЗМІ інформації, наголосивши, що свою перевірку буде проводити і Держлікслужба.

Тема «VIP-вакцинації» в ЗМІ

«Обозреватель», який став одним із першоджерел розповсюдження непідтвердженої інформації, не цурається використовувати відверті маніпуляції. Хоча б на прикладі матеріалу із заголовком «Степанов — про підпільні VIP-щеплення від COVID-19: вакцину завезли повністю нелегально». Цими словами журналісти наче стверджують, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов, виступаючи 14 січня в ефірі телеканалу «Україна 24», ніби не заперечує факту незаконної вакцинації та, власне, надходження до України контрабандних препаратів. Хоча насправді він лише припускає: якщо в Україні дійсно проводилася підпільна вакцинація від коронавірусной хвороби, то препарат для цього завозили з-за кордону повністю нелегально.

Перша заступниця головного редактора «Страна.юа» Світлана Крюкова також бере участь у поширенні непідтвердженої інформації: пише, що «тайная вакцинация элиты — тема, которая взорвет общество». Журналісти цього ж видання стверджують, що «пенсіонери та медики про вакцину навіть не мріють», бо ж навіщо «їм (багатим) домагатися офіційної поставки препаратів від ковіда, якщо в Україні вже з'явився чорний ринок контрабандних вакцин?».

Член «ОПЗЖ» Ілля Кива, заяви якого після приєднання до цієї політсили звучать так, ніби їх написали в Москві, заявив в ефірі «112.юа», що влада нібито «таємно закупила вакцину для себе, але рятувати населення відмовляється». Його твердження прийшлося до смаку й іншим медіаресурсам Медведчука.

Він також звернувся до Генпрокуратури та Нацполіції з вимогою розслідувати «підпільну вакцинацію» топчиновників. Його заяву з фейсбука передрукував офіційний сайт партії і розповсюдили проросійські й російські ЗМІ. В той же час у коментарях до цієї публікації відбувся діалог між ним і вищезгаданою Крюковою. «Ні щоб вколотися, а потім мені розповісти», — написала Крюкова. «Так я ж тобі розповідав після російської!» — відповів на це нардеп. У відповідь на уточнювальні запитання Кива почав заперечувати, що особисто вакцинувався «Супутником V». Він стверджує, що нібито розповідав журналістці не про власний досвід використання російського препарату, а про досвід свого колеги Медведчука. «Я мав на увазі Медведчука, який є прекрасним прикладом дії російської вакцини. Здоровий як бик. Приходить в Раду, точно не хворів», — повідомив Кива.

Іван Росада, який називає себе українським журналістом, у студії токшоу російського телеканалу «Звезда», що належить Міноборони РФ, заявив, що українська влада відмовилася від російської вакцини, а поставки з інших країн офіційно ще не почалися, однак вакцинуватися можуть тільки ті, в кого є «певна сума і знайомства».

Про «медицину не для всіх» пише й журналіст сайту телеканалу «Звезда» Олексій Дегтярьов: «Партія американської вакцини Pfizer, яку так чекають громадяни України, за даними українських ЗМІ, прибула до Києва з Ізраїлю напередодні Нового року. Однак офіційних заяв про швидке щеплення населення не було. Зате сповіщення про це тут же розлетілися зіркам шоу-бізнесу, топменеджерам і чиновникам. Це зовсім не дивно, адже вакцина, як повідомляють журналісти, прибула в країну таємно і не для простих смертних».

Українська «Магнолія-ТВ» пішли далі. У сюжеті автори з посиланням на експертів категорично засудили дії президента і стверджують, що вакцина для «віп-персон»  це «дискримінація українців»: «Кажуть, після того, як за його вказівкою Служба безпеки порушила справу проти клініки, яка нібито продавала незаконну вакцину для посадовців, українці втратили шанс легально убезпечити себе від ковіду-19. Адже тепер, ймовірно, жодна приватна компанія не захоче постачати нам вакцину».

Інформаційно-психологічна операція із примушення до купівлі «Супутника V»?

Низка українських журналістів публічно заявляє, що матеріали «Страни.ua» та політика і власника «Обозревателя» Михайла Бродського можуть бути маніпуляцією з метою змусити українську владу закуповувати російську вакцину проти COVID-19.

«Очевидно, що Бродський та його замовники хочуть розігнати істерію і змусити владу закуповувати "Супутник V" у Росії. Суспільству штучно нав’язують думку, що українські топи спеціально притримують вихід на ринок російської вакцини, торгуючи контрабандними препаратами. Розрахунок робиться на те, що владі доведеться гасити хвилю невдоволення та чуток. А єдиний спосіб зняти напругу — швиденько завезти "Супутник V"» вважає журналіст і блогер Сергій Іванов.

«Ось такі незграбні ігри Росії на праведному гніві народу і лобіювання російської вакцини — це погано і небезпечно. Адже народ всерйоз може повірити, що Медведчук і його помийки думають про їхнє здоров'я і благополуччя», — зауважила головна редакторка українського онлайн-видання «The Бабель» Катерина Коберник.

Нагадаємо, що 2 січня депутат від проросійської партії «ОПЗЖ» Віктор Медведчук заявив, що харківська фармацевтична компанія «Біолік» звернулася до Міністерства охорони здоров'я України із заявою про реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V». Уже 6 січня МОЗ повідомив, що отримав заявку від фармкомпанії «Біолік». Нагадаємо, що харківське акціонерне товариство «Біолік» до 2018 року майже повністю належало російській компанії «Фармстандарт». Наразі його кінцевим бенефіціаром через кіпрський офшор виступає громадянин Німеччини Віктор Мартін. За даними ЗМІ, він є бізнес-партнером російського мільярдера й колишнього офіційного власника компанії Віктора Харитоніна.

При цьому голова МОЗ Максим Степанов висловив упевненість у тому, що українське відомство здатне забезпечити громадян країни вакцинами провідних світових виробників, а російська вакцина є предметом гібридної інформаційної війни з боку РФ.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив у своєму фейсбуку 2 січня, що реєстрація на Україні російського препарату від коронавірусу для його виробництва на території країни, а також вакцинації громадян неможлива до закінчення третьої фази випробувань. Київ буде використовувати лише ті вакцини проти коронавірусу, які пройшли хоча би прискорену процедуру реєстрації: «Сьогодні вже є вакцини проти COVID-19 дозволені до використання за спеціальними процедурами (emergency use authorization). Для такої реєстрації використовувались проміжні звіти клінічних досліджень. Виходячи з цього Україна прийняла рішення про можливість реєстрації вакцин, які зареєстровані в країнах з жорсткою регуляторною політикою».

На своїй сторінці він підкреслив, що «всі чутки і політичні заяви» про держреєстрацію в Україні вакцини-кандидата з Росії, випробування якої завершиться лише у 2021 році, не відповідають дійсності.

Незадовго до цього Медведчук заявив, що, мовляв, у разі відмови харківському підприємству в реєстрації вакцини влада «позбавить українських громадян права на отримання медичного захисту від коронавірусу».

Прикметно, що 14 січня в Росії повідомили, що їхня антиковідна вакцина нестабільна при температурі вище «-18 градусів». Через це для її транспортування в регіони були вимушені поспіхом із нуля будувати всю інфраструктуру. Російське видання «Медуза» повідомило, що на одному з онлайн-семінарів для логістів, фармацевтів і медиків заступник голови створеної Сбербанком у травні 2020 року компанії «Імунотехнології» Іван Глушков визнав, що через поспіх із розробкою вакцини її виробник, інститут Гамалії, не робив тести на стабільність, тобто не намагався зрозуміти, що відбувається із препаратом при підвищених температурах. На фоні цього в той час, коли іноземні лідери показово прищеплюються виробленими в інших державах вакцинами, які забороняються до використання в РФ, Путіна досі не вакцинували розпіареною вакциною російського виробництва, бо «Супутник V», як пояснили раніше у Кремлі, ще не сертифікований.

Однак уже традиційно «ОПЗЖ» критикує українську владу за сумнівні методи боротьби з коронавірусом, хоча й не безпідставно, але у стилі проросійської пропаганди з метою лобіювання використання «Супутник V», як пишуть українські журналісти. Так, у партії заявили, що за допомогою післяріздвяного локдауну (8–24 січня) влада «сховалася від відповідальності перед громадянами за боротьбу з епідемією і за ситуацію в країні», вирішивши «продовжити собі різдвяні канікули». У цьому ж повідомленні на сайті політсила заявила про критичний стан справ по ключових напрямах, включаючи охорону здоров'я. «Перспективи закупівлі, транспортування і зберігання західних вакцин залишаються туманними. При цьому влада з політичних мотивів наполегливо блокує виробництво і навіть тестування в Україні російських препаратів», — стверджують соратники Медведчука.

«"Супутник V" — єдина альтернатива»

На цьому тлі лейтмотивом кампанії проходить твердження, що єдиний варіант українців вижити — це «Супутник V». Це стосується як російських ЗМІ, так і проросійських та всеїдних в Україні.

Так, російський «Регнум» процитував у публікації із заголовком «Украинские медики призвали Минздрав перестать врать о вакцине "Спутник Vголову Національної медичної палати України, директора ДП «Український науковий центр» Інститут вакцинології і імунобіопрепаратів» Сергія Кравченка. Він 3 січня на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав, що слова нардепа Михайла Радуцького, головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка про неможливість зареєструвати на Україні препарат «Супутник V» для вакцинації населення України «є брехнею».

«112.юа» після проведення маніпулятивного опитування українців переконує, що громадяни країни вважають заборону використання російської вакцини діями влади «на догоду західним донорам». У такому ж форматі телеканал, ніби від імені усіх українців, констатує, що влада вже «провалила» вакцинацію від коронавірусу.

Деякі видання, цитуючи Киву, заявляють, «украинцы назвали отказ вакцинации "Спутником V" "геноцидом населения"».

Як пише «Диалог.юа», в Харківській області пенсіонери вимагають російську вакцину «Супутник V». Камери на мітингу проти підвищення комунальних платежів у місті Ізюмі зафільмували пенсіонерок із плакатом, одна з яких стверджує, що буде вакцинуватися російський препаратом: «Випробуємо на собі, а потім діткам. Ми американській вакцині не віримо. Гидоту якусь нам вколять».

NewsOne і «112.юа» представили погляд члена молодіжного крила «ОПЗЖ» Микити Сучкова. Він теж каже, що «уряд дискредитує вакцину "Супутник V" в інтересах транснаціональних компаній США». Його думку поділяє той же Кива, який вважає, що відмова влади від російської вакцини пов'язана «із бажанням збагатитися і позицією третіх держав». Його колега Артем Марчевський, який є керівником молодіжного крила «ОПЗЖ» і за сумісництвом генпродюсером телеканалу «112. Україна», запевнив, що «ОПЗЖ» назбирає підписів із вимогою забезпечити населення російською вакциною «Супутник V» (NewsOne, «112.ua»).

При цьому відповідальний за роботу «ОПЗЖ» зі ЗМІ Володимир Кацман додає, що українські чиновники «куплять будь-яку вакцину, якщо почують чарівне слово відкат».

А політтехнолог Михайло Чаплига «уточнює», що «Зеленський & Co виступають проти пропозиції Медведчука по вакцині, тому що обслуговують інтереси США».

Невтомний Ілля Кива висунув ще одну теорію, заявивши, що і Зеленський, і його оточення вже нібито вакцинувалися російським «Супутником». Через це рясно був цитований пропагандистами. Російське інформагентство «Регнум» навіть зібрало реакції користувачів соцмереж на «новину» про «таємну вакцинацію» Зеленського.

Не відстає від колег і політичний публіцист Дмитро Джангіров. За його словами, в України є два варіанти — «прагматичний сценарій Віктора Медведчука і псевдопатріотичний сценарій влади». Він дійшов висновку, що автор прагматичного сценарію в особі Медведчука «виглядає справжнім патріотом України, на відміну від влади на чолі із Зеленським, яка готова пожертвувати життями українців на догоду "вашингтонським обкому"».

Неявна дискредитація китайської вакцини

При цьому досить показово, що проросійські ЗМІ, які не дозволяють собі «кривого слова» написати про російську вакцину і скрізь шукають і знаходять приводи її похвалити, публікують матеріали з такими заголовками щодо вакцини, яка нині розробляється у Китаї: «Чим є небезпечною китайська вакцина, яку збирається закупити Україна»; «Грузия "категорически" отвергла китайскую вакцину, на которую рассчитывает Украина»; «Спонсоры "Голоса" будут торговать китайской вакциной»; «Не буде в Україні китайської вакцини. Китайська компанія навіть не знає про якісь контракти на її постачання»; «Ефективність нижча, ніж зазначено в договорі: Чому Україна може відмовитися від китайської вакцини CoronaVac».

«Чекаємо "перевірену" вакцину Sinovaс з Піднебесної… І на тобі, Бразилія! Заявляє, що доведена ефективність цієї вакцини — 50,4%!! Це виходить, що кожне друге щеплення — марно викинуті гроші! Ви думаєте, що завтра Степанов публічно почне каятися? Ні — завтра (в крайньому випадку післязавтра) він в черговий раз розповість про "політичну небезпеку" російського "Супутник V". У якого ефективність, вже доведена багатьма країнами, не менше 92%. При цьому, вона втричі дешевше китайської! На жаль, для Степанова звання "лікар" давно вже втратило свій первісний зміст. Як і для Гаранта Конституції слово "Конституція". Та сама, де не тільки прописані права громадян, а й заборонено скорочувати мережу медустанов» заявив Артем Марчевський, слова якого поширили «ОПЗЖ», ZIK та інші ресурси. Між тим Бразилія відмовилась прискорено реєструвати російську вакцину. «Запит був повернутий компанії через невідповідність мінімальним критеріям, зокрема через відсутність дозволу на проведення клінічних випробувань третьої фази, а також питань, пов'язаних з належною виробничою практикою», — йдеться в заяві Anvisa, бразильського Національного агентства із санітарного нагляду.

Уже відомий своїми заявами на підтримку російського препарату директор ДП «Інститут вакцинології і імунобіопрепаратів» Сергій Кравченко також акцентує увагу на перевазі «Супутника V» перед майбутнім китайським антидотом Sinovac. В ефірі «112.ua» він сказав, що відмовлятися від російської вакцини — це «божевілля». «На даний момент єдина держава, єдиний науково-дослідний центр "Гамалії" нам пропонує не просто вакцину, а технології. Розумієте, відмовлятися від таких пропозицій - це просто повне безумство. Російська вакцина "Супутник V" на даний момент по своїй імуногенності, ефективності і по застосуванню за схемою вакцинації - це вакцина номер один. Не тільки в Україні, розумієте. І не дарма всі провідні фармкомпанії світу і наукові дослідницькі центри якраз займаються розробкою векторних вакцин в даному випадку», — запевнив Кравченко.

На його думку, озвучену в інтерв'ю виданню «Шарій.net», «не буде в Україні китайської вакцини», бо «китайська компанія навіть не знає про якісь контрактах на її поставку».

Фото: REUTERS

ms.detector.media