ms.detector.media
MediaSapiens
15.01.2021 16:31
Сьогодні «Вікіпедія» відзначає 20-річний ювілей
Сьогодні «Вікіпедія» відзначає 20-річний ювілей
Щомісяця «Вікіпедію» відвідують понад 15 мільярдів разів, щосекунди її переглядають понад 6 тисяч разів.

20 років тому, 15 січня 2001 року, почав працювати сайт «Вікіпедія», який дав можливість кожному охочому створювати енциклопедичні статті. Сьогодні це найпопулярніший некомерційний онлайн-ресурс і найбільша енциклопедія у світі. Про це MediaSapiens повідомили у пресслужбі організації «Вікімедія Україна».

15 січня 2001 року Джиммі Вейлз та Ларрі Сенгер запустили сайт під назвою «Вікіпедія», мережевий інформаційний ресурс, доповнювати та редагувати який може будь-хто. 

Незважаючи на початковий скептицизм до концепції, коли аматори отримали можливість редагувати наукові тексти, «Вікіпедія» не лише набирала обертів, але і з часом стала найбільшою та найвідомішою енциклопедією. Відкрита модель роботи стала однією з найбільших переваг Вікіпедії: коли над енциклопедичним текстом працює багато людей, він стає більш нейтральним, надійним та перевіреним.

Сьогодні існує понад 300 мовних розділів «Вікіпедії», а загальна кількість статей усіма мовами сягає 55 мільйонів. Щомісяця «Вікіпедію» відвідують понад 15 мільярдів разів, щосекунди її переглядають понад 6 тисяч разів. Вона стабільно входить до десятки найбільш відвідуваних сайтів у світі. 

У середньому щомісяця  «Вікіпедію» різними мовами редагують понад 250 000 користувачів інтернету. Для написання статей вони мають використовувати надійні джерела, робити на них посилання, щоб читачі могли бачити, звідки походить інформація. Також дописувачі «Вікіпедії» стежать, щоб статті не містили неправдиву чи невиважену інформацію. У більшості випадків некоректна інформація чи вандалізм видаляється протягом хвилин.

Українська «Вікіпедія» входить до двадцятки найбільших, найґрунтовніших та найпопулярніших мовних розділів «Вікіпедії». Вона була започаткована 30 січня 2004 року. Наразі це найбільша енциклопедія, коли-небудь створена українською мовою — містить понад мільйон статей. 

У 2020 році україномовну Вікіпедію переглянули понад 855 мільйонів разів. В Україні підтримкою та розвитком Вікіпедії займається громадська організація «Вікімедіа Україна», а створенням і підтриманням якості статей — спільнота тисяч волонтерів-редакторів.

Нагадаємо, громадська організація «Вікімедіа Україна» назвала найпопулярніші статті українськомовного розділу Вікіпедії у 2020 році. Лідерами списку стали статті «Україна» — понад 850 тисяч переглядів — та «Шевченко Тарас Григорович» — понад 680 тисяч переглядів.

Фото: «Вікіпедія»

ms.detector.media