ms.detector.media
MediaSapiens
06.01.2021 11:14
Харківська фармкомпанія «Біолік» просить МОЗ зареєструвати російську вакцину «Супутник V»
Харківська фармкомпанія «Біолік» просить МОЗ зареєструвати російську вакцину «Супутник V»
У МОЗ підтвердили, що вже отримали заявку від фармкомпанії про реєстрацію російської вакцини.

Харківська фармацевтична компанія «Біолік» подала заявку до Міністерства охорони здоров’я України на реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V». Про це сказано на сайті компанії.

«У зв'язку з численними запитами адміністрація АТ Біолік повідомляє, що 31.12.2020 р. на адресу МОЗ України нами дійсно було відправлено заяву про державну реєстрацію лікарського засобу - вакцини Гам-КОВІД-Вак, комбінованої векторної вакцини для профілактики коронавірусної інфекції, викликаної вірусом SARS -CoV-2, виробництва ФГБУ НЦЕСМП ім. М.Ф. Гамалії, МОЗ РФ», - заявили у «Біолік».

У МОЗ підтвердили, що вже отримало заявку. У ній вказано склад однієї дози вакцини, показання до застосування, діючу речовину і протипоказання. Також повідомляється, що російську вакцину вже зареєстрували в РФ і Білорусі і видали дозвіл на її використання в Аргентині.

2 січня депутат від проросійської партії ОПЗЖ Віктор Медведчук заявив, що компанія «Біолік» звернулася до Міністерства охорони здоров'я із заявою про реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V». Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що йому нічого не відомо про цю заявку.

Нагадаємо, на початку грудня російські та українські ЗМІ повідомили, що в Україні нібито буде вироблятися російська вакцина від ковіду «Супутник V». Джерелом цієї інформації був Російський фонд прямих інвестицій, який розмістив на своєму сайті пресреліз про готовність російських розробників «виробляти і подати документи для реєстрації» російської вакцини в Україні. 

У пресрелізі зазначалося конкретне підприємство - харківська фармакологічна компанія «Біолік», яка нібито «вже налагодила випуск готової вакцини».

Того ж дня, 8 грудня компанія «Біолік» виступила зі спростуванням інформації, що вона нібито виготовляє російську вакцину. Після цього директор РФПІ Кирило Дмитрієв уточнив, що на підприємстві «були зроблені перші тестові розливи, технологічно ідентичні виробництву вакцини «Супутник V». Готовність заводу до виробництва готової форми вакцини підтверджується наданими відео технологічного процесу». Це відео демонстрували державні канали Росії та підконтрольні «ОПЗЖ» українські канали ZIK, NewsOne і «112 Україна». На відео можна помітити, що його редагували перед публікацією. Наприклад, на всіх коробках, куди співробітники складають ампули з невідомим препаратом, розмито назву.

У відповідь на запит MediaSapiens «Біолік» відмовилася відповідати на запитання Mediasapiens про те, де і коли було знято відео, яке показали на російських і деяких українських каналах.

Фармкомпанію «Біолік» заснували в 1898 році в Харкові. Підприємство традиційно спеціалізується на виробництві вакцин.

Під час перебування на чолі МОЗ Раїси Богатирьової (2012-2014 роки) «Біолік» отримувала великі держзамовлення. Членом наглядової ради «Біолік» та власником пакета акцій був син Богатирьової Олександр, хоча 55% акцій володів російський фармгігант «Фармстандарт» російського олігарха Віктора Харитоніна. Але в Україні харківське підприємство все одно називали «заводом Богатирьових».

Втім, у лютому 2013 року Олександр Богатирьов вийшов з числа акціонерів компанії «Фармстандарт-Біолік». 19% акцій він продав іншому акціонеру - давньому другові родини Олександру Забудкіну, який збільшив свій пакет до 42%. З тих пір формально Богатирьови не мали жодного відношення до фармкомпанії.

Раїса Богатирьова наполягала, що власниками компанії є російські бізнесмени Віктор Харитонін та Олександр Забудкін. З них Харитоніну належало 55% акцій, Забудкіну - 45%.

До 2018 року близько 50% компанії «Фармстандарт-Біолік» належало російській компанії «Фармстандарт», 25% акцій -  двом кіпрським офшорам, Vilkom Services Limited і Stapavelo Enterprises Limited.

У 2018 році російську частину «Фармстандарт-Біолік» викупила кіпрська Vilkom Services Limited і, таким чином, стала єдиним власником «Біолік».  Кінцевим бенефіціаром Vilkom Services Limited є німець Віктор Мартин, про якого відомо, що він бізнес-партнер Віктора Харитоніна. Наприклад,  вони разом займаються швидкісними гонками і як учасники, і як бізнесмени, оскільки Харитонін володіє трасою в Німеччині.

Фото: Unsplash

ms.detector.media