ms.detector.media
MediaSapiens
05.01.2021 18:20
У ЗМІ поширюють фейк, що Україна отримає вакцину від коронавірусу не раніше 2022 року
У ЗМІ поширюють фейк, що Україна отримає вакцину від коронавірусу не раніше 2022 року
Творці фейку посилаються на дослідження видання The Economist.

Декілька ЗМІ повідомили, що нібито Україна отримає вакцину від нової коронавірусної інфекції не раніше ніж у квітні 2022 року, «однією з останніх», посилаються при цьому на дані The Economist. На фейк звернули увагу фактчекери з проєкту StopFake. 

Фейк поширили видання ZIK, 112, NewsOne та низка інших. 

Посилаючись на карту, опубліковану аналітичною компанією Economist Intelligence Unit, в мережі стверджують, що Україна отримає доступ до вакцини від COVID-19 однією з останніх. У таблиці йдеться про «широкий доступ», тобто можливість вакцинуватися всьому населенню, а не тільки пріоритетним групам. Про що в коментарі до таблиці уточнює директор із глобального прогнозування компанії Economist Intelligence Unit Агате Демаре. 

«Карта показує наші поточні припущення щодо глобального впровадження коронавірусних вакцин, коли ми очікуємо, що дози будуть широко доступними для всього населення в кожній країні (після того, як пріоритетні або спеціальні групи будуть вакциновані)», – зазначили в Economist Intelligence Unit. 

Водночас не уточнюється, яка методологія використовувалася при створенні таблиці, звідки було взято дані.

Фактчекери відмічають, що МОЗ України затвердило вже Дорожню карту щодо проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні в 2021-2022 роках. Очікується, що за цей період має бути вакциновано не менше ніж 50% населення. Так, перший етап вакцинації планують провести вже в січні-квітні 2021 року серед людей із критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19, а також тих, хто виконує критичні функції в боротьбі з пандемією COVID-19.

Наприкінці грудня 2020 року в Міністерстві охорони здоров’я України також повідомили про підписання договору щодо постачання 1 млн 913 доз вакцини від COVID-19 виробництва компанії «Сіновак» (Китай). За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, Україна отримає вакцину протягом 30 днів після її реєстрації. Ведуться також переговори з іншими світовими виробниками вакцин проти нової коронавірусної інфекції.

У ЗМІ також поширюються заяви про те, що перебування України в системі COVAX безглузде, немає підстав вважати, що за допомогою такої системи Україна все ж таки отримає вакцину.

COVAX – глобальна ініціатива заради імунізації від COVID-19 і подолання гострої фази пандемії. Вона була створена на основі платформи Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) за участю партнерів, таких як CEPI (Коаліція інновацій щодо готовності до епідемії) і ВООЗ. На сьогодні ініціативу підтримали 183 країни, в тому числі й Україна. Ініціатива підтримує доступ до вакцин від COVID-19 для країн із середнім і низьким рівнем доходу, які не можуть дозволити собі повністю оплатити вакцини.

У рамках цього механізму Україна приєдналася до ініціативи COVAX, 11 грудня 2020 роки її заявку було верифіковано.

«Завдяки цьому наша країна зможе отримати не менше ніж 8 млн доз вакцини від COVID-19, якими вакцинують 4 млн українців. Вакцину поставлятимуть поступово», – зазначають у Центрі громадського здоров’я МОЗ України. 

Зі слів Степанова, 8 мільйонів доз вакцини від COVAX почнуть поставляти з кінця першого кварталу 2021 року.

Нагадаємо, гендиректор держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я Степанова у зриві перемовин із виробниками вакцини. За словами Жумаділова, Україна могла б укласти вже два контракти на постачання вакцини від коронавірусу, а не один.

Фото: Pixabay

ms.detector.media