ms.detector.media
MediaSapiens
01.01.2021 12:59
Вакцина Moderna має 94% ефективності та запобігає важким формам ковіду - дослідження
Вакцина Moderna має 94% ефективності та запобігає важким формам ковіду - дослідження
Поки що невідомо, як довго вацинована людина буде мати імунітет

Результати дослідження COVE свідчать про те, що вакцина Moderna на 94,1% ефективна в запобіганні COVID-19. Про це повідомляє MedicalXpress із посиланням на статтю в The New England Journal of Medicine, де представлені дані дослідження.

Серед більш ніж 30 000 учасників, які брали участь в дослідженні, тільки 11 людей з групи, яка отримувала вакцину, заразилося ковідом. У групі, учасники якої отримували плацебо, заразилося 185 людей. Таким чином вакцина продемонструвала свою 94,1% ефективність. Випадки тяжкої форми COVID-19 спостерігалися тільки в учасників, які отримували плацебо.

«Наша робота триває. Протягом наступних місяців у нас буде рости обсяг даних, які дозволять краще визначити, як діє ця вакцина, але результати поки показують ефективність 94,1%. Ці цифри переконливі», - сказала Ліндсі Баден, доктор медичних наук, експерт з розробки вакцин проти вірусних захворювань і співавтор статті. «І, що важливо, дані показують, що вакцина запобігає важкій формі захворювання. Це означає, що вакцина може вплинути на зменшення госпіталізацій і смертей, особливо в перші кілька місяців після вакцинації».

У дослідженні взяли участь 30 420 дорослих учасників в 99 медичних центрах США. Учасники отримали першу ін'єкцію в період з 27 липня по 23 жовтня 2020 року, а потім другу ін'єкцію через 28 днів. В цілому реакція на вакцину була помірною - близько половини учасників дослідження відчували втому, болі в м'язах, суглобах і головні болі, особливо після другої дози. У більшості випадків побічні ефекти починалися приблизно через 15 годин після вакцинації і зникали через два дні без будь-яких наслідків.

«Хоча ці результати є обнадійливими, вони обмежені короткою тривалістю спостереження. Більш довгострокові дані дослідження можуть дозволити нам більш ретельно оцінити ефективність вакцини в різних групах, визначити вплив на безсимптомну інфекцію, зрозуміти, коли слабшає імунітет, і визначити, чи впливають вакцини на заразність», - сказала Баден.

Дослідження триватиме протягом двох років.

Нагадаємо, що першою в світі масову вакцинацию  проти ковіда почала Велика Британія, згодом – США та Канада. Україна очікує поставку вакцини  наприкінці першого кварталу 2021 року.

Фото: sky.com

ms.detector.media