ms.detector.media
MediaSapiens
31.12.2020 16:21
Спецслужби зафіксували посилення інформаційних кампаній Росії проти Польщі
Спецслужби зафіксували посилення інформаційних кампаній Росії проти Польщі
До традиційних наративів у 2020 році додалась дезінформація про пандемію

У 2020 році інформаційні атаки на Польщу з боку Росії почастішали, а серед тих, хто транслював неправдиві наративи з’явилися впливові чиновники РФ. Про це повідомив в інтерв’ю польській державній агенції РАР речник міністра-координатора з питань спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

Жарин вважає, що в цілому наративи дезинформаційної кампанії проти Польщі з боку Росії  не змінилися, але пропагандисти додали або нові тези, або відновили ті, які не використовували останнім часом. Деякі інформаційні кампанії були підсилені хакерськими атаками з боку РФ.

«Епідемія коронавірусу активно використовувалася кремлівською пропагандою, щоб спробувати вийти з міжнародної ізоляції. Москва стверджувала, що перед обличчям пандемії і кризи Захід і Росія повинні співпрацювати, та чинила тиск на Захід, щоб той відмовився від своєї політики санкцій. COVID-19 використовувався для того, щоб змусити Захід визнати фактичну окупацію Криму та військові операції, що проводяться російською стороною на сході України», - зазначив Жарин.

Також РФ використовувала COVID-19 для дестабілізації військового співробітництва між Польщею та США: були опубліковані матеріали, які начебто свідчать про те, що спільні військові навчання створюють підвищену епідемічну загрозу для жителів. Крім того, в 2020 році в інформаційних кампаніях РФ було використано політичну кризу в Білорусі.

«Новим явищем, що спостерігалося цього року, стала операція проти Польщі, метою якої є дискредитацією Республіки Польща у білоруському суспільстві» - відзначив прес-секретар. - «Та відновлене обвинувачення німців у геноцидах в Катині навесні 1940 року». Цей мотив вже використовувався російською пропагандою у 90-ті, але поступово зник.

До традиційних дій та наративів, які просуває Росія Жарин включив: підрив репутації Польщі на міжнародній арені, ослаблення відносин Польщі з її сусідами, дестабілізацію військового співробітництва в рамках НАТО, розпалювання напруженості між Польщею і США, напад на енергетичну політику, знецінення польської армії, вказівка ​​на те, що польська політика «просякнута русофобією», та представлення Польщі країною, яка є причиною кризи у відносинах між Заходом і Росією. Він також вважає, що у 2021 році ці інформаційні атаки також будуть серйозною проблемою для Польщі, яка традиційно є однією з країн, проти якої Росія веде інформаційну війну.

Нагадаємо, що раніше США та ЄС звинуватили Росію та Китай в поширенні дезінформації щодо  пандемії ковіду.

ФОТО: CHARTER97.ORG

ms.detector.media