ms.detector.media
Марина Довженко
29.12.2020 16:52
«112» зманіпулював тим, що Україна отримає вакцину пізніше за інші держави — моніторинг
«112» зманіпулював тим, що Україна отримає вакцину пізніше за інші держави — моніторинг
Ведучі токшоу «Пульс» і заступник голови ОПЗЖ Володимир Кацман неуважно прочитали дослідження The Economist.

В ефірі токшоу «Пульс» на каналі «112» ведучі та гість ефіру, заступник голови «Опозиційної платформи — За життя» з роботи зі ЗМІ Володимир Кацман, маніпулятивно прокоментували публікацію видання The Economist. За їхніми словами, карта, опублікована виданням, свідчить, що Україна отримає вакцину від коронавірусу останньою в Європі — у квітні 2022 або навіть 2023 року. Про це йдеться в моніторингу політичних токшоу за 21—25 грудня 2020 року.

Також, за їхніми словами, Україна єдиною з європейських країн опинилась у «червоній зоні». Вагома деталь, яку ведучі та пан Кацман пропустили — що йшлося про вакцинування пересічних громадян після того, як щеплення отримають пріоритетні та спеціальні групи населення. Насправді вакцинація в Україні розпочнеться вже найближчим часом — у січні 2021 року.

На зауваження ведучої, що це тривожний сигнал і Україна чекатиме занадто довго, політик-медійник відповів, що країни-виробники вакцин, у тому числі Росія, вже розпочали масову вакцинацію. За словами Кацмана, у Москві вже вакцинують бюджетників — учителів, лікарів тощо.

Про ненадійність вакцини Sputnik-V, яка не пройшла третього етапу клінічних випробувань, в ефірі «Пульсу» не нагадували. Представники ОПЗЖ послідовно просувають ідею негайної закупівлі російської вакцини, яку позиціонують як перевірену (це неправда).

Також Володимир Кацман сказав, що Європейський союз дасть Україні вакцину для країн третього світу. Пізніше ведучий пояснив гостю, що «третьих стран» — це аналог «третіх сторін». Також ведучі продемонстрували глядачам відеозапис «точки зору» народного депутата від ОПЗЖ Рената Кузьміна про те, що влада не зацікавлена у вакцині, а США та ЄС уже відмовили нам у своїх препаратах (це неправда).

Більше про маніпуляції та тенденції у політичних токшоу минулого тижня читайте в огляді Ярослава Зубченка.

Фото: ZIK

ms.detector.media