ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
21.12.2020 20:53
Китай на початку 2020 року використав тролів для применшення небезпеки коронавірусу - NYT
Китай на початку 2020 року використав тролів для применшення небезпеки коронавірусу - NYT
Журналісти отримали від хакерів більше 3200 урядових директив і 1800 службових записок.

Китай на початку 2020 року використав тролів для применшення небезпеки коронавірусу. Про це йдеться в спільному розслідуванні The New York Times і ProPublica, пише «Медуза».

Журналісти видань отримали від хакерів більше 3200 урядових директив і 1800 службових записок.

Із документів начебто випливає, що Адміністрація кіберпростору Китаю почала випускати такі директиви ще на початку січня. Спочатку документи наказували новинним сайтам використовувати тільки матеріали, затверджені і опубліковані урядом, а також відмовитися від порівнянь зі спалахом атипової пневмонії 2002 року, хоча ВООЗ говорила про подібність двох захворювань.

На початку лютого, за документами, Адміністрація кіберпростору отримала завдання вплинути на світову громадську думку. Директиви стали більш конкретними: у багатьох з них підкреслювалося, що не можна просувати будь-які негативні новини про вірус, «щоб не викликати паніку в суспільстві». Зокрема, в заголовках новин та в коментарях потрібно уникати слів «невиліковний» або «смертельний» по відношенню до вірусу, а також не можна використовувати слово «ізоляція».

Як зазначає The New York Times, з найбільшими труднощами китайські цензори зіткнулися після смерті лікаря Лі Веньляна 6 лютого. Він ще в грудні 2019-го публічно попереджав про небезпеку нової хвороби. У соціальних мережах новинним сайтам забороняли відправляти пуш-повідомлення про його смерть, а також видаляли хештеги з його ім'ям. Водночас тисячі тролів виводили в топ обговорень інші теми, а модератори соцмереж посилили контроль за закритими групами в додатку WeChat.

За оцінками дослідників, інтернет-тролями в Китаї працюють сотні тисяч людей, більшість з них - держслужбовці та партійні працівники нижчої ланки, а також студенти і викладачі університетів. За оригінальний пост понад 400 символів тролі можуть отримувати до 25 доларів, ще 40 центів - за негативний коментар. Репост потрібного запису оцінюється в 1 цент.

ms.detector.media