ms.detector.media
MediaSapiens
21.12.2020 12:31
Україна зможе отримати вакцину від коронавірусу у березні 2021 року — Зеленський
Україна зможе отримати вакцину від коронавірусу у березні 2021 року — Зеленський
Президент вважає, що США та Велика Британія могли б вплинути на те, щоб Україна отримала вакцину серед перших.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує на вакцину від коронавірусної інфекції наприкінці першого кварталу наступного року. про це говориться у влозі, опублікованому на сторінці Володимира Зеленського у Facebook.

«Ми продовжуємо працювати для отримання Україною вакцини від COVID-19. Дуже чекаємо на неї в кінці першого кварталу 2021 року», – заявив президент.

Зеленський запевнив, що Міністерство охорони здоров'я вже розробило національний план вакцинації. Згідно з цим планом першими щеплення мають отримати медики та військові, а також соціальні працівники, освітяни, люди, старші 60 років.

До плану вакцинації будуть включені українські громадяни з тимчасово окупованих територій: «Ми не забуваємо про них, це наші люди, це всі наші українці, і ми робимо все, аби вони це відчували».

Разом з тим, президент України висловив розчарування рішенням адміністрації Дональда Трампа щодо заборони експорту вакцин. Про це він заявив в інтерв’ю виданню The New York Times.

На думку Володимира Зеленського  це рішення не лише поставило під загрозу життя більшої кількості українців, але й ускладнило боротьбу з російською пропагандою.

«США та Велика Британія сьогодні могли б дуже сильно вплинути на те, щоб Україна була в пріоритеті країн Європи, які отримують вакцину першими», - стверджує Зеленський в інтерв’ю.

Президент нагадав, що до заборони на експорт Україна вела переговори з Pfizer, Moderna та Johnson & Johnson про те, щоб пришвидшити доставку, але зараз вона повинна буде чекати кілька місяців на перші комерційні поставки вакцин через розпорядження президента Трампа.

На думку Зеленського, заборона експорту вакцин може стати ще одним геополітичним ударом з боку Росії.

«Вакцину «Супутник» сьогодні пропонують у суспільстві і в інформаційному просторі України. Російська Федерація використовує для цього телеканали, зокрема українські, які є союзниками політики Російської Федерації», – пояснює свою позицію президент Зеленський.

8 грудня президент США Дональд Трамп 8 грудня підписав розпорядження, згідно з яким його адміністрація забезпечить «американцям пріоритетний доступ» до нових вакцин проти коронавірусу, закуплених урядом США, перш ніж вони будуть надані іншим країнам.

Нагадаємо, Канада стала третьою країною  у світі, де розпочали вакцинацію від коронавірусу. Велика Британія ввела перші дози 8 грудня. Перше щеплення отримала 90-річна жителька Північної Ірландії Маргарет Кінан. США почали вакцинацію 14 грудня — першу дозу ввели медсестрі з Нью-Йорка.

Канада лідирує серед країн світу за кількістю замовленої вакцини від коронавірусу. За даними Bloomberg, у Канади є домовленості на постачання вакцини для щеплення 153,9 мільйона осіб (410% населення країни). На другому місці за кількістю замовленої вакцини Великобританія (може прищепити 295% свого населення). На третьому - Австралія (може прищепити 269% населення).

Фото: Pixabay

ms.detector.media