ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
18.12.2020 21:27
У Держдумі РФ пропонують штрафувати YouTube, Facebook і Twitter на сотні мільйонів або мільярди доларів
У Держдумі РФ пропонують штрафувати YouTube, Facebook і Twitter на сотні мільйонів або мільярди доларів
Так пропонується карати власників інтернет-ресурсів, які відмовляються на вимогу Росккомнагляду видаляти певний контент або обмежувати до нього доступ.

У Держдумі РФ пропонують штрафувати IT-компанії YouTube, Facebook і Twitter на сотні мільйонів доларів за невиконання вимог Роскомнагляду. Про відповідні поправки до законодавства, які находяться на розгляді, пише «Медуза». 

Документом пропонується встановити максимальне покарання для хостинг-провайдерів за повторне порушення на рівні 5-10% виручки компанії, але не менше 4 млн руб рублів (54,4 тис. дол.).

Також можуть прив'язати до рівня доходу штрафи для провайдерів і власників сайтів, якщо вони не видаляють інформацію, заборонену в РФ. Максимальне покарання для юросіб - 10-20% виручки за рік, але не менше 8 млн руб. (108,8 тис. дол.).

На думку авторів законопроєкту, найчастіше вимоги Роскомнагляду порушують іноземні компанії - зокрема YouTube, Facebook і Twitter.

З кого саме стануть стягувати податок - з головних офісів іноземних компаній або з російських представництв - наразі невідомо. У компанії Google, яка володіє YouTube, є представництво в РФ. Виручка цієї компанії в 2019 році склала близько 1,02 млрд дол. - тоді максимальний штраф для неї складе майже 204 млн дол. Якщо штраф має сплатити головний офіс компанії, він може перевищити 32 млрд дол.

Раніше російські суди неодноразово штрафували головний офіс Google LLC за відмову фільтрувати заборонений контент - на суми від 700 тис. до 3 млн руб. (9-41 тис. дол.).

У Facebook і Twitter немає представництв в Росії. Тобто для головного офіса Facebook російський штраф може бути більше 14 млрд дол., а для Twitter - 700 млн дол.

Нагадаємо, раніше Туреччина оштрафувала Facebook, Twitter та YouTube за невиконання нового закону про соцмережі.

ms.detector.media