ms.detector.media
MediaSapiens
18.12.2020 15:39
Google присвятив дудл відкриттю гроту Шове у Франції. Що про нього відомо?
Google присвятив дудл відкриттю гроту Шове у Франції. Що про нього відомо?
Близько 10 тисяч років тому вхід до печери закрив каменепад, тому первісні малюнки залишились майже недоторканими.

18 грудня пошуковик Google присвятив дудл 26-річниці відкриття гроту Шове у Франції. У ньому спелеологи знайшли образні малюнки людей та тварин, яким понад 30 тисяч років.

Дудл від Google ілюструє кілька яскравих зображень із грота. Це 14 різних видів тварин – від коней та левів і до доісторичних вимерлих істот (шерстистий носоріг та мамонт).

26 років тому, 18 грудня 1994 року троє спелеологів Жан-Марі Шове (на його честь і назвали той грот), Елієт Брюнель і Крістіан Гілер вивчали скелі у регіоні Ардеш на півдні Франції. У одному з гротів знайшли одні з найдавніших і найкраще збережених образних малюнків, створених людством.

Близько 10 тисяч років тому вхід до печери закрив каменепад, тому малюнки залишились майже недоторканими. Серед малюнків - зображення людей та тварин, а також абстрактні серії червоних точок. Зображення анатомічно точні, виконані з дотриманням ілюзії глибини та руху.

Крім малюнків, у печері знайшли кістки понад 4 тисяч тварин і людські сліди (відбитки рук і ніг). Це відкриття назавжди змінило археологічне розуміння творчого розвитку доісторичної людини. 

ЮНЕСКО визнала величезне значення пам’ятки для людської історії і внесла печеру Шове до Списку світової спадщини у 2014 році.

Печера для туристів закрита, але Google створив по ній віртуальну екскурсію. У 2015 році на півдні Франції була відкрита точна копія легендарної печери Шове. Її створення обійшлося в 55 млн євро.

The Chauvet Cave contains some of the most ancient art in the world. But how was it created in a time before paint? https://t.co/YDYaUyHZBy #MeetOurAncestors

????️ La grotte Chauvet pic.twitter.com/rKHhqx4Iao

— Google Arts&Culture (@googlearts) February 29, 2020

Нагадаємо, 7 грудня Google присвятила дудл 120-річчю від дня народження української художниці Катерини Василівни Білокур, віртуоза-самоучки, яка стала відомою на весь світ завдяки своїм деталізованим і яскравим картинам, особливо з зображеннями квітів. 

ms.detector.media