ms.detector.media
MediaSapiens
17.12.2020 16:30
Двом медикам на Алясці знадобилася невідкладна допомога після щеплення вакциною Pfizer
Двом медикам на Алясці знадобилася невідкладна допомога після щеплення вакциною Pfizer
Одна людина, що не мала в анамнезі алергії, залишилася в лікарні в середу ввечері. Про деякі реакціях на вакцину також повідомили минулого тижня в Великобританії.

У двох медичних працівників лікарні на Алясці через кілька хвилин після введення вакцини від коронавирусу виробництва Pfizer-BioNTech  розвинулися небезпечні реакції. Одному зі співробітникові довелося залишитися в лікарні на добу, повідомляє The New York Times із посиланням на заяву представників лікарні.

У жінки-медика середніх років, яка не мала алергії в анамнезі, сталася анафілактична реакція, яка почалася через 10 хвилин після введення вакцини Pfizer в регіональній лікарні Бартлетт в Джуно (Аляска). У неї з'явився висип на обличчі та тулубі, задишка і прискорене серцебиття.

Доктор Лінді Джонс, глава відділення невідкладної допомоги лікарні, сказала, що жінці спочатку зробили укол адреналіну, що є стандартним лікуванням важких алергічних реакцій. Симптоми зникли, але потім з'явилися знову, і її почали лікувати стероїдами і поставили крапельницю з адреналіном.

Не зважаючи на лікування, симптоми не зникли і жінку перевели до відділення інтенсивної терапії, а потім спостерігали її протягом доби. Її планують виписати ввечері 17 грудня.

У другого співробітника лікарні також через 10 хвилин після ін'єкції щеплення з'явилися набряклість очей, запаморочення і перхота в горлі. Він був доставлений у відділення невідкладної допомоги, і отримував адреналін, пепцід і бенадріл, хоча в лікарні заявили, що його реакція не вважається анафілаксією. Через годину йому стало легше і він повернувся додому.

«У нас немає планів змінювати наш графік щеплень, дозування або режим», - йдеться в заяві доктора Енн Зінк, головного лікаря Аляски. Всього в лікарні прищепили 144 співробітника, у інших побічних ефектів не спостерігали.

Представники охорони здоров'я США заявили, що ці випадки не порушать їхні плани вакцинації, і що вони поділилися інформацією зі ЗМІ задля прозорості.

Доктор Пол А. Оффіт, експерт з вакцин та член зовнішньої консультативної групи, яка рекомендувала Управлінню з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів дозволити вакцину Pfizer для екстреного використання, прокоментував ці випадки, і сказав, що відповідні запобіжні заходи вже прийняті. За його словами, вимога про те, щоб реципієнти залишалися на місці протягом 15 хвилин після вакцинації, допомогло забезпечити швидке лікування жінки.

«Я не думаю, що це означає, що ми повинні припинити поширення вакцини», - сказав він і додав, що дослідникам необхідно з'ясувати, «який компонент вакцини викликає цю реакцію».

Доктор Джей Батлер, експерт з інфекційних захворювань з Центру з контролю і профілактики захворювань, вважає, що ситуація на Алясці показала, що система моніторингу працює. Агентство рекомендувало вводити вакцину в умовах, коли в медичних установах є запаси кисню і адреналіну для лікування анафілактичних реакцій.

Раніше також повідомлялося, що реакція у жінки з Аляски аналогічна тим, які після вакцинації Pfizer-BioNTech зазнали два медичних працівника в Великобританії минулого тижня. Зараз обидва медика відчувають себе добре.

Фото: Euronews

ms.detector.media