ms.detector.media
MediaSapiens
14.12.2020 17:24
У мережі поширюють фейк, що формальдегід у вакцинах призводить до лейкозу у дітей
У мережі поширюють фейк, що формальдегід у вакцинах призводить до лейкозу у дітей
Насправді вакцинація сприяє профілактиці ракових захворювань, відмічають науковці.

У соціальних мережах Facebook та Instagram поширюють фейк, що формальдегід, який входить до складу вакцини від коронавірусу призводить до лейкемії у дітей. На цей фейк звернули увагу фактчекери агентства AFP.

У повідомленні говориться: «Я працював бальзаматором 18 років. Найчастіше бальзаматори хворіють на лейкемію через вплив формальдегіду. Зараз дітям вводять десятки різних вакцин. Це набагато більше, ніж було у моєму дитинстві. Формальдегід в них використовуються як консерватор. Тому лейкемія - найпоширеніший вид раку у дітей». 

Лише у Facebook це повідомлення отримало понад 400 поширень.

Однак це твердження не відповідає дійсності, оскільки науковці не помітили прямого зв’язку між формальдегідом у вакцинах та лейкозом. Вони відмічають, що формальдегід - це органічна сполука, яка використовується у вакцинах для консервації. Про це AFP заявили в Австралійській раді з питань раку.

«Імунізація навпаки допомагає запобігти раковим захворюванням, адже вона зменшує кількість інфекцій, які спричиняють рак», - заявили в організації.

Старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту Уолтера та Елізабет Холл, доктор Сон Лін Хай стверджує, що рівень формальдегіду у вакцинах є безпечним для людини. 

«Рівень формальдегіду в вакцинах набагато нижчий за природний рівень формальдегіду, що виробляється в людському організмі або присутній у харчових продуктах», - заявив доктор Лін Хау. 

На сайті Оксфордського університету відмічається, що кількість природного формальдегіду в крові двомісячного немовляти (загалом близько 1,1 міліграма) у 10 разів перевищує кількість, знайдену в будь-якій вакцині (менше 0,1 міліграма).

Директор Центру вакцинопрофілактичних захворювань Університету Торонто, доктор Наташа Кроукрофт відмічає, що бальзаматори дійсно більш схильні до лейкемії. 

«Щоб забальзамувати тіло, потрібно 6-10 літрів формальдегіду. Це не можна порівняти  тими мікроскопічними дозами, що містяться у вакцинах», - відмітила вона.

Нагадаємо, у соціальних мережах Facebook, Instagram та Twitter поширюють фейк, що вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок. При цьому творці фейку посилаються на колишнього працівника компанії Майкла Йєдона, який не працює у Pfizer з 2011 року.

Фото: Unsplash

ms.detector.media