ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
09.12.2020 19:30
Мінреінтеграції просить Google додати кримськотатарську мову до сервісу Google Translate
Мінреінтеграції просить Google додати кримськотатарську мову до сервісу Google Translate
Нині в Україні кримськотатарською мовою розмовляють більше 300 тисяч громадян, а в усьому світі - близько 6 мільйонів

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України звернулося до корпорації Google з проханням включити кримськотатарську мову до сервісу Google Translate. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

«Переконані, що інтеграція кримськотатарської мови до сервісу Google Translate сприятиме збільшенню кількості носіїв кримськотатарської мови, забезпечить сприятливі умови для розширення сфер застосування мови, зокрема, шляхом її популяризації за межами етнічної групи, стимулюватиме вивчення кримськотатарської мови представниками інших етносів, що в кінцевому результаті стане великим внеском в культурну спадщину корінного кримськотатарського народу та України в цілому», - вважає віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков.

Нині в Україні кримськотатарською мовою розмовляють більше 300 тисяч громадян, а в усьому світі - близько 6 мільйонів, враховуючи кримськотатарські діаспори Туреччини, Узбекистану, Румунії та Болгарії, а також у невеликих громадах США та Канади. Згідно з класифікацією ЮНЕСКО, кримськотатарська мова знаходиться під серйозною загрозою.

Також зараз розробляється новий сайт Мінреінтеграції, де вся офіційна інформація буде дублюватися ще й кримськотатарською.

Нагадаємо, Генеральна Асамблея ООН на своїй 74-й сесії проголосила період 2022-2032 років Міжнародним десятиріччям мов корінних народів з метою привернення уваги до проблеми втрати таких мов. Мінреінтеграції розробляє проєкт Стратегії розвитку та популяризації кримськотатарської мови на період до 2032 року.

Зазначимо, що Google змінює правила щодо зберігання контенту з 1 червня 2021 року.

ms.detector.media