ms.detector.media
MediaSapiens
03.12.2020 17:25
У Київській школі економіки пояснили, чому Україні необхідно ввести повний локдаун на місяць
У Київській школі економіки пояснили, чому Україні необхідно ввести повний локдаун на місяць
Якщо не ввести карантин негайно, то в січні може бути досягнуто показника в 20 тис. хворих, потім - 30 тис. на добу.

Для того, щоб зменшити кількість випадків захворювання на COVID-19, Україні слід негайно ввести повний локдаун терміном на місяць. Про це під час щотижневої презентації досліджень KSE повідомив керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE, ексзаступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

«Ми вважаємо, що Україні потрібно ввести на обмежений час повний локдаун терміном на один місяць. Це потрібно зробити негайно і завершити його через місяць», - сказав Ковтонюк.

На його думку, через місяць можна розпочати повернення до моделі адаптивного карантину в регіонах: «У січні можна буде повернутися до переважно нормальної роботи і життя, без того, щоб усіх тримати в напрузі».

Для цього мають бути такі індикатори:

«Повернутися до «помаранчевого» рівня обмежень фактично означає нічого не робити, оскільки в «помаранчевій» зоні серйозних обмежень як таких немає, крім носіння масок», - прокоментував Ковтонюк рішення уряду про скасування карантину вихідного дня.

Якщо не ввести карантин негайно, то на думку Ковтонюка, що крива захворюваності різко піде вгору, і досить швидко в січні може бути досягнуто показника в 20 тис. хворих, потім - 30 тис. У лютому це може бути 40 тис. Це цифри, які означають, що система лікарень в Україні просто зупиниться.

Ковтонюк також вважає, що впровадження карантину на новорічні свята створить ризики того, що «ми можемо просто до цього моменту не дійти, а вже до 4 січня система лікарень може досягти критичного навантаження».

Нагадаємо, керівник МОЗ  Максим Степанов констатував, що очікуваного результату карантин вихідного дня не дав через порушення обмежень українцями, тож продовжувати його не планують. Через це уряд його скасував 2 грудня. Замість нього у країні діятимуть обмеження щодо помаранчевої зони.

Нині уряд обговорює з фахівцями питання щодо дати запровадження локдауну — у грудні чи з 2 січня. Президент провів з цього приводу нараду із представниками Кабінету міністрів, відповідальними за запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Локдаун можуть ввести і раніше – все залежить від кількості хворих. Остаточне рішення  про запровадження карантину ще не прийняте.

Фото: Pixabay

ms.detector.media