ms.detector.media
MediaSapiens
02.12.2020 12:03
Штучний інтелект допоміг вирішити проблему, над якою науковці працювали 50 років
Штучний інтелект допоміг вирішити проблему, над якою науковці працювали 50 років
Йдеться про прогнозування структури білка при згортанні. Вирішення цієї проблеми може впливати на протиепідеміологічні заходи в майбутньому.

Штучний інтелект AlphaFold, який розробила команда DeepMind від Google, зумів вирішити наукову проблему, з якою не могли впоратися близько півстоліття. Як пише журнал Nature, йдеться про прогнозування структури білка при згортанні.

Це - важлива наукова проблема, вирішення якої може, наприклад, впливати на протиепідеміологічні заходи в майбутньому. 

AlphaFold показала кращі результати, ніж близько 100 інших команд, в рішенні завдання під назвою Critical Assessment of Structure Prediction (CASP).

Вчені намагалися вирішити цю задачу близько 50 років. Ще в 1972 році, під час промови з приводу своєї Нобелівської премії біохімік Крістіан Анфінсен висловив гіпотезу про те, що послідовність амінокислот білка повинна повністю визначати його структуру.

Ця ідея надихнула вчених на пошуки можливості обчислювати 3D-структуру білка, ґрунтуючись тільки на «одновимірних» даних про послідовності амінокислот. Основна складність цього завдання: нескінченна кількість способів, якими може згортатися білок, перш ніж досягне фінальної тривимірної структури.

AlphaFold навчився пророкувати структуру білка з високою точністю, в порівнянні з результатами, отриманими в лабораторіях. 

Як зазначає команда дослідників, що стоїть за AlphaFold, прогнозування структури білка може поліпшити розуміння того, як працюють окремі хвороби, вплинути на точність і швидкість розробки ліків.

Крім того, прогнозування 3D-структури білка може допомогти в боротьбі проти майбутніх епідемій. Наприклад, у 2020 році в DeepMind спрогнозували кілька білкових структур для вірусу SARS-CoV-2, включаючи раніше невідомі структури білка ORF3a.

Нагадаємо, японська державно-громадська центральна телерадіокомпанія NHK за допомогою штучного інтелекту виявила 116 симптомів коронавірусу (COVID-19).

Серед найпоширеніших симптомів - лихоманка, пневмонія, втрата смаку, сухість очей, кропив'янка. Крім того, чимало симптоми пов'язані з мозком і нервовою системою, в тому числі запаморочення, втрата пам'яті і галюцинації. Подібних симптомів налічується понад 30.

Фото: Deep Mind

ms.detector.media