ms.detector.media
MediaSapiens
26.11.2020 17:43
Як в українських онлайн-медіа висвітлюють коронавірус — дослідження
Як в українських онлайн-медіа висвітлюють коронавірус — дослідження
У ЗМІ переважає інформація про карантинні зони, про боротьбу з коронавірусом в інших країнах та вакцини. Серед новин про вакцини превалює інформація про російський «Супутник V».

Дві третини всієї інформації про коронавірус в українських ЗМІ припало на офіційні зведення і різноманітні офіційні повідомлення. На другому місці (13%) – інформація з іноземних медіа, переважно дані про ситуацію із захворюваністю у світі. І лише 3% всіх матеріалів про коронавірус припало на інформацію від експертів та лікарів. Про це свідчать результати дослідження, яке провів «Інститут масової інформації».

Головними темами в межах висвітлення коронавірусної пандемії виявилися статистичні дані, а також інформація про карантинні обмеження і пов'язані з ними зонування. Українські онлайн-медіа також багато уваги приділяли міжнародним новинам про боротьбу з вірусом, на які припало 14% новин.

Як показало дослідження, серед новин про вакцину продовжує превалювати інформація про російський «Супутник V» : на неї припало понад половину всіх згадок про вакцини.

На тему карантинних обмежень та зон припав 21% новин про коронавірус. Найбільше таких новин опубліковано на сайті ТСН (12%), найменше – на «Українському тижні»  (1,5%).  Ця інформація подавалася з посиланням на міністра Кабміну Олега Немчинова або ж головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

Іншою топтемою в межах висвітлення пандемії стала боротьба з вірусом в інших країнах: на неї припало 14% усіх матеріалів про коронавірус. 

Головним джерелом інформації в цих новинах виступають іноземні медіа. Найбільша частка таких матеріалів містилася на сайті ТСН – 12,5%.

Це переважно інформація про зростання кількості захворілих або ж про нові обмеження, що запроваджують інші країни.

На тему заповненості лікарень та ліжкомісць припадає 6,5% всіх матеріалів про коронавірусну пандемію. Найвищу частку матеріалів на цю тему також зафіксовано на сайті Суспільного (18%).

У цих матеріалах, окрім стандартного офіціозу, джерелами інформації також виступають менеджмент лікарень і політики.

3,5% матеріалів про коронавірусну інфекцію припадає на інформацію про тести та тестування. На тему вакцин припадає 3% матеріалів про коронавірус. Проте більшість (56%) цієї інформації стосується російської вакцини «Супутник V».

Найвища частка матеріалів, що стосувалися російської вакцини, містилася на сайтах телеканалів проросійського політика Віктора Медведчука 112 та Newsone 37,5%, а також на проросійському сайті «Страна»  – ще 16,5% інформації.

Моніторинг проводився в період з 4 до 6 листопада 2020 року включно в таких ЗМІ: Обозреватель, Політека, 24-й канал, Гордон, Українська правда, УНІАН, Сегодня, ТСН, 112.ua, Newsone,  RBC.ua, Ліга, Інтерфакс-Україна, Суспільне, Український тиждень, Дзеркало тижня, Букви, Цензор, Страна. 

Нагадаємо, 20 жовтня 2020 року засновниця ініціативи «Як не стати овочем» Оксана Мороз запропонувала створити рейтинг блогерів, які можуть давати шкідливі поради щодо лікування та охорони здоров'я

Фото: ІМІ

ms.detector.media