ms.detector.media
MediaSapiens
26.11.2020 15:53
В Італії поширюють фейк, що епідемію коронавірусу вигадали лікарі і журналісти
В Італії поширюють фейк, що епідемію коронавірусу вигадали лікарі і журналісти
Фейк поширюють в Facebook, Telegram, WhatsApp та безлічі інших соцмереж.

В італійському сегменті соціальних мереж поширюють фейк про те, що епідемію коронавірусу вигадали медпрацівники та журналісти. Це вони роздмухують тривогу, тоді як хворих майже немає. За це журналістів та лікарів називають «терористами», повідомляє видання Politico.

На відео, яке поширюють в інтернеті, дві жінки стверджують на камеру, що перебувають у госпіталі Мілану і демонструють порожні палати та цілковитий спокій. 

«Вони терористи», — говорять жінки, пояснюючи, що лікарі, журналісти та політики брешуть щодо зростання кількості нових випадків коронавірусу.

Відео, яке демонструвало нібито спокій в лікарні та відсутність готових до виїзду машин швидкої допомоги, фейкове, оскільки справжнє відділення невідкладної допомоги міланського госпіталю вщент забите.

Теорія «медико-журналістського тероризму» циркулює в Facebook, Telegram, WhatsApp та безлічі інших соцмереж. Дописувачі стверджують, що порожні машини швидкої допомоги їздять вулицями міст із увімкненими сиренами для того, щоб налякати людей. Інші викладають фотографії порожніх лікарень та припускають, що лікарі вигадали небезпеку, щоб більше заробити.

Відповідно до цих теорій, криза є вигадкою медіа, брехнею, яку створили політики та могутні люди, що бажають керувати світом і залишатися при цьому за кулісами. Італійські лікарі скаржаться, що після першої хвилі коронавірусу, коли їх вважали героями, люди почали заперечувати існування небезпеки. Таких запрошують до лікарень подивитися, як люди в самотності помирають від задухи.

«У багатьох випадках конспірологічні теорії з’являються через складнощі в сприйнятті неочікуваного. Для багатьох людей обнадійливіше вигадувати уявне зло та боротися з ним, оскільки це зручніше, ніж невидимий вірус, який не можна контролювати», — вважає італійський науковий журналіст Массімо Полідоро.

Також на тлі зростання кількості хворих в Італії знову почали поширювати фейки про Білла Гейтса та його намагання «чіпувати» людей. Наприклад, 43-річний власник бару з Мілану на ім’я Лука вважає, що Білл Гейтс планує через вакцину від коронавірусу прищепити мільярди людей мікрочіпом, який дасть йому владу над цивілізацією. 

В італійському уряді побоюються, що конспірологія, поряд із нехтуванням правилами локдауну, зашкодить країні в довгостроковій перспективі подолання наслідків коронавірусу. Зокрема, у П’ємонті частина пацієнтів досі не вірить, що заразилася.

«З появою вакцини ці теорії, що циркулюють, стали навіть більш небезпечними, оскільки ставлять під ризик плани з вакцинації», — заявив заступник міністра охорони здоров’я П’єрпаоло Сілері.

За даними нового дослідження, кожен шостий італієць не готовий до щеплення, якщо вакцина буде готова в наступному році, а 42% заявили, що почекають, поки не пересвідчаться в її ефективності. Лише третина опитаних відповіла, що точно вакцинується, щойно це буде можливо.

Сьогодні в Італії зафіксовано 1,4 млн випадків, з них понад 50 тисяч померли. Після  літнього затишшя, країна стикнулася з шаленим ростом інфікування, що сягнув 40 тис. нових випадків 13 листопада.

Нагадаємо, у мережі поширюють фейк, що ПЛР-тести не виявляють віруси. У тому числі й COVID-19. Творці фейку приписують науковцеві Керрі Муллісу фразу про те, що ПЛР тести взагалі не можуть виявляти віруси.

ms.detector.media