ms.detector.media
Наталія Міняйло
24.11.2020 13:09
Мільярдер, філантроп і колишній панк. 10 фактів про засновника Twitter Джека Дорсі
Мільярдер, філантроп і колишній панк. 10 фактів про засновника Twitter Джека Дорсі
Засновник Twitter ходить на роботу пішки і віддав мільярд власних коштів на боротьбу з коронавірусом.

На початку листопада Рада директорів Twitter висловила підтримку своєму керівникові та співзасновнику Джеку Дорсі, який повернувся до керма компанії у 2015 році. «Комітет висловив підтримку й планує зберегти наявну структуру компанії», – йдеться в рішенні Ради директорів. Це означає, що 44-річний мільярдер і надалі керуватиме соцмережею, яку він створив майже 20 років тому. За ці роки довкола Джека Дорсі та його особистості склалося чимало міфів та домислів. Але Mediasapiens зібрав для читачів лише перевірені про керівника однієї з найвпливовіших соцмереж.

1. Дорсі почав працювати програмістом у 14 років. Деякі рішення, які він запропонував підлітком, досі використовують служби таксі Сент-Луїса (штат Міссурі, США). Майбутній засновник Twitter народився 19 листопада 1976 року в Сент-Луїсі в католицькій родині. Батько майбутнього мільярдера був інженером медичного обладнання, мати – домогосподаркою. У дитинстві Джек захоплювався комп’ютерами, мапами й вулицями міста. Тому перші програми, які написав юний Дорсі, стосувались логістики. Тема міського будівництва досі цікавить Дорсі: у 2011 році він заявив, що хоче стати мером Нью-Йорка.

2. Дорсі так і не завершив навчання в університеті. У 1995 році він вступив до Міссурійського університету науки й технологій, де провчився два роки, а згодом перевівся до Нью-Йоркського університету. Але його теж не закінчив – майбутній засновник Twitter покинув навчання в 1999 році, хоча вчитися залишалося лише один семестр. Цим кроком Джек Дорсі нагадує співзасновника Microsoft Білла Гейтса та засновника Facebook Марка Цукерберга, які також закинули навчання, щоб працювати над своїм продуктом. Щоправда, Цукерберг згодом таки закінчив Гарвард і отримав почесне звання доктора наук.

3. Дорсі працював моделлю. У юності Джек носив дреди, фарбував волосся в синій колір і зробив татуювання на руці. Журналіст Нік Білтон згадує Дорсі як «дивного чувака з кульчиком у носі, який тусувався з ноутом по кав'ярнях, не в змозі влаштуватися на роботу навіть у магазин взуття». Через це Дорсі хапався за будь-які підробітки. Наприклад, він знімався в рекламі дорогого вінтажного одягу, рекламував Giorgio Armani та Diesel. Крім того, Дорсі – сертифікований масажист.

4. Перший твіт написав саме Дорсі 21 березня 2006 року. Це була фраза «just setting up my twttr» («просто налаштовую свій Twitter»). У 2000 році Джек залишив Нью-Йорк і переїхав жити до Окленда, Каліфорнія. Спершу він працював над створенням програмного забезпечення для місцевого оператора поромних перевезень, згодом його запросили на роботу в компанію Odeo, яка в той час займалася проблемою обміну текстовими повідомленнями. Кілька років справи в Odeo йшли добре, однак у 2006 році намітилась криза – через відсутність нових ідей компанію залишили інвестори. Саме тоді Дорсі поділився з керівництвом своєю ідеєю зробити повідомлення статусом, щоб надати користувачам можливість дізнаватися, чим зараз займаються їхні друзі. В Odeo зацікавились ідеєю та дали Джеку два тижні на реалізацію бета-версії проєкту. Так народився Twitter.

5. Обмеження в 140 символів у Twitter з’явилося завдяки sms-повідомленням. Оскільки в Odeo займалися sms, де максимальна кількість символів була 160, ці ж обмеження вирішили перенести у Twitter. До осені 2017 року повідомлення у Twitter обмежувалися 140 символами, та цю кількість обрали випадково. Але через 11 років після першого твіту користувачі змогли публікувати довші твіти – до 280 символів. Оновлення запровадили, щоб користувачам було легше висловлювати свої думки.

6. Крім Twitter Дорсі є засновником фінансово-технічної компанії Square, яка розробляє рішення для прийому та обробки електронних платежів. Цю компанію Дорсі заснував разом з іншим програмістом Джимом МакКелві. Головний продукт компанії – термінали-кардрідери Square Register, які дають змогу підприємцям в США, Канади, Японії та Австралії приймати дебетові та кредитні картки на iOS або Android смартфони чи планшети. У 2015 році компанія провела IPO та вийшла на Нью-Йоркську біржу. Сьогодні компанію оцінюють у $4,7 млрд.

7. Зарплатня Дорсі у Twitter за 2018 рік склала 140 центів. Дорсі є засновником і першим генеральним директором Twitter. Однак у 2008 році він пішов з цієї посади, щоб зайнятися платіжним сервісом Square. Через сім років, у 2015 році, Джек повернувся на пост гендиректора компанії й віддав третину своїх акцій співробітникам. Три роки поспіль він відмовлявся від будь-якої винагороди за роботу в компанії, однак за підсумками 2018 року вирішив отримати зарплату - 140 центів.

8. Дорсі розпочинає день з льодяної ванни. «Занурення в холодну воду відразу після того, як вибрався з теплого ліжка, змушує задуматися: якщо я можу змусити себе зробити це, я можу зробити майже все», – стверджує мільярдер. Засновник Twitter відомий своїми химерними звичками. Наприклад, шлях на роботу і з роботи Дорсі поєднує з пробіжкою, а це 8 км. Уже майже два десятки років дві години на день він намагається приділяти медитації: годину вранці й годину ввечері. Коли часу немає – медитує хоча б по 10 хвилин.

9. Дорсі не користується ноутбуком, адже, як він стверджує, пристрій відволікає його. Натомість чоловік усе робить на власному смартфоні, навіть набирає великий текст, точніше надиктовує його голосовому помічнику. Підприємець вважає, що комп'ютери й телефони можуть з'їдати весь час людини, адже в них ховається занадто багато цікавого. Щоб цього не відбувалося, Дорсі завів кілька звичок: уранці він не перевіряє телефон, поки не вийде на роботу, а коли йому потрібно попрацювати, вимикає всі повідомлення. Засновник Twitter пояснив, що без повідомлень увесь екран телефону зайнятий тільки одним додатком, і йому не доводиться постійно відповідати на вхідні повідомлення. Ще один спосіб Дорсі не відволікатися – прибирати ґаджети подалі під час нарад. «На зустрічі ми прибираємо телефони й закриваємо ноутбуки, щоб ми всі могли сфокусуватися (на предметі обговорення, – MS) і не просто провели час разом, але і зробили його осмисленим», – розповів він.

10. Дорсі – філантроп. $ 1 мільярд зі своїх власних статків він передав у фонд боротьби з коронавірусом. За його словами, це складає третину його статків на сьогодні (за даними рейтингу Forbes за 2020 рік, Джек Дорсі зі статками $ 2,6 млрд посідає 804-те місце серед мільярдерів). У серпні 2020 року Дорсі пожертвував $ 10 млн Центру Бостонського університету з антирасистських досліджень. Також Дорсі робив пожертви на підтримку державних шкіл, на проєкт з висаджування 20 млн дерев, а також фінансував Демократичну партію США.

Фото: Forbes та 24 канал

ms.detector.media