ms.detector.media
MediaSapiens
23.11.2020 10:51
«Німецький Google». Що відомо про компанію BioNTech, яка розробила вакцину від коронавірсу
«Німецький Google». Що відомо про компанію BioNTech, яка розробила вакцину від коронавірсу
Компанія також працює над створенням вакцини проти раку та ВІЛ.

Розробниками вакцини від коронавірусу від компанії Pfizer, яка виявилась ефективною на 95%, став німецький стартап BioNTech з Майнцу, який очолює подружня пара з турецьким корінням Угур Шахін і Озлем Тюречі. Американська фармкомпанія Pfizer займалась проведеннями дослідження і супутньою бюрократією. Про це пише видання «Медуза».

Біографія Шахіна і Тюречі - це список посад, обов'язків, наукових центрів, патентів і публікацій. Цікаво, що обидва творці вакцини навіть не біотехнологи, а лікарі зі спеціалізацією на онкологічних захворюваннях. Однак це не завадило їм у 2001 році заснувати, а в 2016-м - продати свій перший стартап японській фірмі за 422 мільйони євро. 

BioNTech розмістила свої акції на американській біржі Nasdaq вкінці 2019 року, тобто до початку пандемії випадково мала вільні кошти для великого інвестиційного проєкту. В кінці січня Угур Шахін прочитав одну з перших наукових публікацій про спалах коронавірусу в Ухані - і відразу ж зробив висновок, що це не локальна, а глобальна історія, - а значить, знадобиться вакцина.

Для її виробництва обрали нову технологію імунізації на основі матричної РНК. Як пояснює сам Шахін, препарат від BioNTech (та сама матрична РНК) виступає тільки в ролі посередника, поставляючи в тіло людини генетичну інформацію, - а виробляють вакцину клітини людини фактично самостійно.

Не чекаючи звіту Pfizer випробування ефективності, BioNTech у вересні купив у швейцарського фармацевтичного концерну Novartis завод в німецькому Марбурзі, який теоретично може постачати до 750 мільйонів доз на рік, і почав виробництво. Це при цьому, що реєстрація вакцини ще триває.

Видання відмічає, що в кінці жовтня Угур Шахін цікавив хіба що медійні ресурси Майнца і околиць, то нині навіть Spiegel пише про неминучість виникнення між Майнцем і Гейдельбергом біотехнологічної «Кремнієвої долини», де BioNTech відводиться роль «німецького Google», який тепер повинен створити вакцину проти раку та ВІЛ.

Нагадаємо, німецька компанія BioNTech і американська Pfizer подали заявку на прискорену реєстрацію своєї вакцини від коронавірусу в Управління за санітарним наглядом США (FDA).

На початку листопада фармакологічна компанія Pfizer відзвітувала про попередні результати третього етапу випробувань вакцини від коронавірусу. Згідно з даними дослідження, в учасників випробувань, які отримали вакцину, COVID-19 траплявся на 90% рідше, ніж у тих, кому давали плацебо.

Це перша вакцина, ефективність якої була доведена під час клінічних випробувань.

Cьогодні на третій, завершальній, стадії дослідження знаходиться декілька вакцин від коронавірусу. Серед них - вакцини компаній AstraZeneca і Johnson & Johnson, а також кілька китайських вакцин. Також клінічні випробування вакцини почав Ізраїльський інститут біологічних досліджень, підпорядкований Міністерству оборони країни. Якщо дослідження на добровольцях пройдуть успішно, то вже влітку 2021 року очікують на випуск власної вакцини.

При цьому в ВООЗ вважають, що масової вакцинації від коронавірусу слід очікувати не раніше середини 2021 року. Щоб перейти до масової вакцинації від COVID-19, ВООЗ має переконатись, що вакцина достатньо безпечна та ефективна.

Фото: Stefan Sammer / imago / Scanpix / LETA

ms.detector.media