ms.detector.media
Марина Довженко
20.11.2020 17:25
У теленовинах шукали виправдань для Зеленського за лікування у «Феофанії» — моніторинг
У теленовинах шукали виправдань для Зеленського за лікування у «Феофанії» — моніторинг
Тільки 5 канал наголосив на непослідовності президента.

Більшість центральних телеканалів, що входять до моніторингової вибірки «Детектора медіа», знайшли виправдання для госпіталізації хворого на коронавірусну хворобу Володимира Зеленського до колишньої урядової лікарні «Феофанія». Лише 5 канал, що належить лідеру «Європейської солідарності» Петру Порошенку, нагадав обіцянку президента, що в лікарнях не буде VIP-палат для хворих на коронавірус чиновників. Про це йдеться в підсумках моніторингу новин центральних телеканалів за 9—15 листопада 2020 року.

Суперечність між обіцянкою Зеленського, що чиновники та політики не лікуватимуться у спеціальних комфортних палатах, та його діями багато обговорювали в соціальних мережах, однак теленовини практично не звернули на це уваги 12 листопада, коли стало відомо, що президент і голова його офісу лікуються у «Феофанії».

5 канал у цей день повідомив: «Нековідна для звичайних людей Феофанія тепер стежитиме за станом ковідних високопосадовців».

Про хворобу Зеленського 5 канал повідомляв прямим включенням з Банкової, хоча зрозуміло було, що президента в будівлі Офісу немає. Також 5 канал єдиний повідомив про конфуз прессекретарки президента Юлії Мендель, яка почала повідомлення про хворобу президента словами «на жаль… президент почувається добре», але потім виправилась.

13 листопада більшість каналів, аналізованих «Детектором медіа», поширили інформацію, яка виправдовує Зеленського, хоча чіткого пояснення, чому для госпіталізації обрали саме «Феофанію», так і не було.  

ICTV: «Президент Володимир Зеленський лікується від COVID у "Феофанії" у таких же умовах, як і інші пацієнти»;

СТБ: «Інформацію ЗМІ про те що глава держави перебуває в особливих і дороговартісних умовах, у "Феофанії" назвали фейком. Лікування Зеленського, кажуть, коштує стільки ж, скільки і для інших пацієнтів — 7800 гривень за добу»;

«Україна»: «Один день його лікування стає у 7 тисяч 800 гривень. Головний лікар запевняє, це така ж сума, як і на інших хворих. Винятків для президента не робили, крім окремого кабінету»;

«112»: «Володимир Зеленський лікується від коронавірусу на тих самих умовах, що й інші пацієнти. Про це розповів Головний лікар клініки "Феофанія" Ігор Семенів»;

«1+1»: «Зеленського лікують як звичайного хворого на COVID-19».

За версією радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, єдиною причиною госпіталізації Зеленського та голови його Офісу Андрія Єрмака саме у «Феофанію» є спеціальний зв’язок, яким обладнана ця лікарня.

Нагадаємо, 14 січня президент доручив Кабінету Міністрів та Державному управлінню справами у «тримісячний термін вжити заходів, необхідних для забезпечення доступності для громадян сучасних методів діагностики і лікування, високоспеціалізованої медичної допомоги, що надається клінічною лікарнею "Феофанія"».

Більше про маніпуляції та тенденції в теленовинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Фото: Facebook

ms.detector.media