ms.detector.media
Марина Довженко
17.11.2020 18:47
Медіа Медведчука забули показати його довідку про щеплення від коронавірусу — моніторинг
Медіа Медведчука забули показати його довідку про щеплення від коронавірусу  — моніторинг
Проросійські політики піарились, обіцяючи українцям чудодійну вакцину зі стовідсотковою ефективністю, та зображали Росію рятівницею від коронавірусу.

Проросійська пропаганда у жовтні формувала імідж Росії як країни, з якої може прийти порятунок від епідемії коронавірусу. Це відбувалося на тлі наративу про помилки влади під час адаптивного карантину та твердження про наявність стовідсотково ефективної та безпечної вакцини, якою Росія начебто готова поділитися. Про це йдеться в огляді проникнення російської пропаганди в український медіапростір у жовтні 2020 року.

 Меседж про те, що Росія готова поділитися вакциною, якщо українська влада звернеться з таким проханням, активно просували медійні канали, близькі до «Опозиційної платформи — За життя». Підставою для  передвиборчого піару голови політради ОПЗЖ Віктора Медведчука стало те, що він разом з сім'єю нібито зробив щеплення російською вакциною. Однак навіть його ЗМІ не поширили обов’язкової в таких випадках медичної довідки про зроблене щеплення, що могла би бути доказом. Медведчук стверджував, що вакцинувався під час перебування в окупованому Росією Криму.

Також під час під час інтерв'ю на «Інтері» та своїх телеканалах Медведчук озвучив неперевірену інформацію, що російська вакцина має ефективність 100%. Вже після виборів слова політика спростували самі росіяни: як виявилося, ефективність вакцини за проміжними підсумками третьої фази випробувань не 100%, а 92%. Це менше, ніж у вакцини компанії Moderna.

Услід за Медведчуком чудодійну російську вакцину пообіцяв закупити кандидат у мери Одеси від ОПЗЖ Микола Скорик, але лише тоді, коли його оберуть (зрештою цього не сталося — вибори виграв Геннадій Труханов). При цьому кандидат «забув» повідомити виборців, що подібні закупівлі потребують затвердження на рівні Кабміну. Підкріпити твердження політиків з ОПЗЖ вирішив і відомий кардіохірург Борис Тодуров, чий інститут не раз отримував цінні подарунки від подружжя Віктора Медведчука й Оксани Марченко. В ефірі «1+1» 26 жовтня прозвучала його заява, що російську вакцину вже завозять в Україну і нею нібито масово вакцинуються заможні українці.  

Про стан російської системи охорони здоров'я у таких повідомленнях ніхто не згадував. Більше про тенденції проросійської пропаганди в українських медіа читайте в матеріалі Петра Бурковського

ms.detector.media