ms.detector.media
MediaSapiens
17.11.2020 16:16
«Для формування колективного імунітету потрібно 60-70% інфікованих». Найголовніше з інтерв’ю імунолога Андрія Волянського
«Для формування колективного імунітету потрібно 60-70% інфікованих». Найголовніше з інтерв’ю імунолога Андрія Волянського
Першу хвилю захворюваності на COVID-19 Україна переживе ще до появи вакцини.

Доктор медичних наук, лікар-імунолог Андрій Волянський перехворів на коронавірус у вересні 2020 року. Він переконаний, що Україна мусить пережити першу хвилю епідемії до появи вакцини. В інтерв'ю в «Укрінформу» лікар розповів, чи є шанси виробити колективний імунітет, що чекати українцям від анонсованої вакцини проти COVID-19 і чи варто вакцинуватись від грипу. Mediasapiens вибрав найголовніші цитати з інтерв’ю Андрія Волянського.

Масштаби тестування на COVID-19 потрібно нарощувати. В Україні проживає близько 40 млн осіб, а сумарно за весь час епідемії зробили приблизно 3,5 млн ПЛР-тестів. Цього мало, дуже мало і треба нарощувати масштаби, тоді відсоток змінюватиметься залежно від регіону і ситуації в ньому. Саме тестування варто оптимізувати. Кроки у цьому напрямі вже роблять (направляють безкоштовні проби в приватні лабораторії, яким держава компенсує витрати). За умови оптимізації процесу можна отримувати результат за один, максимум 2 дні. 

Вірус мутує постійно. Щосекунди у коронавірусі SARS-CoV-2 тривають мутації, одні закріплюються, інші ні. Усе це якісь локальні мутації, але принципових змін коронавірусу немає. І системи, які застосовуються для тестування, є ефективними, і вакцини, які розробляються щодо цих класифікацій вірусу, теж повинні бути ефективними, поки не зафіксовано принципових змін вірусу.

Використовувати вакцину від коронавірусу від Pfizer потрібно обережно. Вакцини, які містять РНК або ДНК, раніше не застосовувалися масово ніде в світі. І через свою високу ефективність вони можуть привести до несподіваних несприятливих побічних ефектів. Наприклад, провокація аутоімунних та онкозахворювань. Тому що ми вводимо в організм не фрагмент вірусу, а ділянки ДНК або РНК на якомусь носії, а носій зазвичай - теж вірус. І віддалені наслідки такої вакцинації можуть бути виявлені через кілька років.

Вакцинуватись від грипу потрібно. Досвід Південної півкулі показав, що активність циркуляції вірусів грипу була значно нижче порівняно з минулими сезонами. Навряд чи це обумовлено конкуренцією між вірусами - вони завжди конкурують. Вважаю, це слід віднести до ефективності карантинних заходів. Масковий режим і соціальне дистанціювання різко знизили активність вірусу. Чи означає це, що вакцинація проти грипу не є настільки актуальною? Певною мірою так, але я б все одно рекомендував вакцинувати групи ризику (професійного та медичного).

Для формування колективного імунітету потрібно 60-70% інфікованих. Для проходження першої хвилі вистачить приблизно 30-40% інфікованих, і в більшості своїй це будуть люди без будь-якої симптоматики, у яких цей вірус ніяк не проявиться.

Першу хвилю захворюваності на COVID-19 Україна переживе до появи вакцини. Зараз слід думати про те, що до травня приблизно 40% населення будуть інфіковані і можна прогнозувати близько 40 000 летальних випадків. При тому, що на сьогодні маємо близько 10 000. Зараз говорити про те, скільки доз вакцини отримає Україна передчасно. Це все поки поділ шкури невбитого ведмедя. Насправді невідомо, коли отримаємо її і в якій кількості, скільки людей зможуть зробити щеплення безкоштовно.

Нагадаємо, на початку жовтня керівник офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхта поділився своїми прогнозами зростання кількості захворюваності на COVID-19 в Україні, розповів, на якому етапі йде розробка вакцини від коронавірусу та про те, що молодь стала частіше хворіти на COVID-19.

ms.detector.media