ms.detector.media
MediaSapiens
17.11.2020 12:39
Дослідники назвали топ-10 найпопулярніших українських політиків в YouTube
Дослідники назвали топ-10 найпопулярніших українських політиків в YouTube
Рейтинг очолюють Анатолій Шарій, Олександр Куницький (zpsanek) та Олександр Дубінський.

YouTube-канали топ-10 найпопулярніших українських політиків демонструють тенденцію до застою або до падіння. Про це свідчать результати дослідження 334 українських YouTube-каналів, які поширюють суспільно-політичні відео. Проводила дослідження ініціатива «Як не стати овочем».

Згідно з його результатами, абсолютним лідером політичного сегменту українського YouTube є канал блогера і політика Анатолія Шарія. У нього майже 2,4 мільйони підписників. Всі його відео каналу подивилися понад 3,5 мільярди разів. У передвиборчий період (аналіз за 04.08-02.11.20) він опублікував 231 ролик, кожен з яких в середньому переглянули понад 450 тисяч разів.

Зараз канал не демонструє значного росту. Ні за аудиторією, ні за переглядами. Проте і позицій не втрачає. Стабільними залишаються й меседжі, які транслює Шарій, - критика проукраїнського, замовчуванню чи схвалення прокремлівського.

У 2019 феноменом українського політичного YouTube був Володимир Зеленський. Зараз офіційний канал Володимира Зеленського канал «Зе!Президент» активно втрачає аудиторію. 

За даними SocialBlade за останні 30 днів, перегляди відео каналу впали на 64% у порівнянні з попереднім періодом, а від каналу відписалися 4 000 людей. Хоча ролики виходять регулярно. 

Нардеп Олександр Куницький, автор каналу zpsanek, був одним з найпопулярніших блогерів в YouTube. Його відео з нещадною критикою поліції набирали до 10 мільйонів переглядів. Проте за осінь він опублікував лише декілька відео. 

Канал його однопартійця Олександра Дубінського DubinskyPro втрачає – мінус 3 тисячі підписників за останні 30 днів. 

За останні три місяці YouTube заблокував два великі канали політиків з проросійською позицією. Канал Віктора Медведчука (336 000 підписників, понад 330 млн переглядів відео) та Миколи Азарова (225 000 підписників, понад 55 млн переглядів відео). Офіційні причини не називались. 

Богдан Приступа, керівник відділу аналізу і контролю цифрових ризиків у SemanticForce, вивчав YouTube-канал Віктора Медведчука. Аналітик звернув увагу, що під відео з'являлася майже однакова кількість коментарів, яка не залежала від числа нових роликів. Наприклад, в неділю кількість коментарів різко зменшується. І так щотижня.

За допомогою платформи для аналізу соціальних медіа SemanticForce, він виділив і проаналізував 250 найактивніших профілів. Тих, які залишили під відео на каналі Медведчука найбільше коментарів. Тільки у червні 2020 таких було 6 050.  249 з цих 250 були дуже подібні між собою. 

«Близько 20% з цих профілів були створені 15.04.2020. Середній інтервал між часом їх створення – декілька хвилин. А у переважної більшості профілів, які були створені 09.01.2020, прізвище та ім’я написані повністю великими літерами. Дискусії складають тільки 0,25% від загальної кількості коментарів. Для прикладу, цей показник на офіційному каналі Петра Порошенка – 15%», - стверджує дослідник. 

В українській політиці використання ботів для створення популярності в соціальних мережах – звичний інструмент. У грудні 2018 року YouTube проводив глобальну чистку ботів. Мережа зменшила кількість підписників YouTube-каналу Юлії Тимошенко на 47 тисячі підписників. На той час це було понад 40% від їх загальної кількості.

Замикає ТОП-10 українських політиків в YouTube – Олексій Гончаренко, депутат ВРУ від «Європейської Солідарності». 

Ролики з критикою влади він доповнює своїми інтерв’ю за кермом з відомими людьми. Все це дозволило йому не тільки увійти в топ, але й обігнати в рейтингу свого шефа, Петра Порошенка, який посів 11 місце). Відео Гончаренко подивилися майже 10 млн разів, а Порошенка - трохи більше 1 мільйона.

Нагадаємо, засновниця ініціативи «Як не стати овочем» Оксана Мороз запропонувала створити рейтинг блогерів, які можуть давати шкідливі поради щодо лікування та охорони здоров'я. Експертка шукає блогерів з великою аудиторією, які дають поради з недоказової медицини та заперечують існування коронавірусу. 

Фото: Українська Правда

ms.detector.media