ms.detector.media
MediaSapiens
12.11.2020 16:54
Для успішної боротьби з коронавірусом необхідно вакцинувати 70% населення — ВООЗ
Для успішної боротьби з коронавірусом необхідно вакцинувати 70% населення — ВООЗ
Що ж стосується планів на 2021, то було б добре вакцинувати від COVID-19 хоча б 20% населення.

Щоб гарантувати закінчення пандемії коронавірусної хвороби COVID-19, необхідно вакцинувати 70% населення. Про це заявила головний науковий співробітник ВООЗ Сумія Свамінатан, пише Explica.

Свамінатан та глава департаменту ВООЗ з вакцин та імунізації Кейт О'Брайєн вважають, що це було б ідеальне процентне співвідношення. Що ж стосується планів на 2021, то було б добре вакцинувати хоча б 20% населення.

«На жаль, жодна компанія, яка проводить дослідження зі створення вакцини проти COVID-19, не зможе негайно зробити дози для всіх. Однак дослідження слід продовжувати», - заявила О'Брайєн.

Свамінатан також прокоментувала інформацію стосовно 90-відсоткової ефективності вакцини проти COVID-19 німецько-американського проєкту Pfizer-BioNTech. За її словами, це попередні результати. Щоб гарантувати можливість отримання ліцензії на її виробництво, необхідні додаткові дані.

Навіть якщо гіпотетичні вакцини нарешті стануть доступними для широкої громадськості, експерти ВООЗ наполягають на тому, що першими, хто повинен бути імунізований, повинні бути медичні працівники та люди з груп ризику, такі як літні люди або пацієнти з певними патологіями.

Свамінатан пояснила, що для розробки вакцини зазвичай потрібно десять років, але той факт, що така значна частина міжнародної наукової спільноти працює зараз над дослідженнями, може допомогти скоротити цей часовий показник.

Нагадаємо, 9 листопада фармакологічна компанія Pfizer відзвітувала про попередні результати третього етапу випробувань вакцини від коронавірусу. Згідно з даними дослідження, в учасників випробувань, які отримали вакцину, COVID-19 траплявся на 90% рідше, ніж у тих, кому давали плацебо.

Це перша вакцина, ефективність якої була доведена під час клінічних випробувань.

Як запевняють у Pfizer, до кінця 2020 року готові поставити на ринок 50 мільйонів доз вакцини, а протягом наступного року - ще 1,3 мільярда.

Крім Pfizer, сьогодні на третій, завершальній, стадії дослідження знаходиться декілька вакцин від коронавірусу. Серед них - вакцини компаній AstraZeneca, Moderna і Johnson & Johnson, а також кілька китайських вакцин. Також клінічні випробування вакцини почав Ізраїльський інститут біологічних досліджень, підпорядкований Міністерству оборони країни. Якщо дослідження на добровольцях пройдуть успішно, то вже влітку 2021 року очікують на випуск власної вакцини.

При цьому в ВООЗ вважають, що масової вакцинації від коронавірусу слід очікувати не раніше середини 2021 року. Щоб перейти до масової вакцинації від COVID-19, ВООЗ має переконатись, що вакцина достатньо безпечна та ефективна.

Фото: Pixabay

ms.detector.media