ms.detector.media
MediaSapiens
03.11.2020 14:21
Росія сприяла поширенню теорій змови QAnon у Twitter — Reuters
Росія сприяла поширенню теорій змови QAnon у Twitter — Reuters
Twitter встановив, що російський слід видно у принаймні у 17 тисячах випадках репостів і згадок про QAnon.

З листопада 2017 року Росія просувала через мережу акаунтів у Twitter теорію змови руху QAnon, члени якого вірять в існування світової боротьби і змови проти президента США Дональда Трампа. Про це повідомляє Reuters.

За даними видання, акаунти, повʼязані з Росією, сприяли масовому поширенню теорії фактично з моменту її появи, коли в анонімній мережі 4chan, а згодом у Facebook і Twitter зʼявилися тексти і послання від автора Q.

Twitter відстежував акаунти і встановив, що російський слід видно у принаймні у 17 тисячах випадках репостів і згадок про QAnon. Активно боротися з акаунтами соцмережа почала у 2018 році, видаливши та заблокувавши майже 4 тисячі з них за поширення дезінформації. 

Влітку 2020 року компанія почала масове блокування, яке торкнулося близько 150 тисяч акаунтів.

На запитання журналістів Reuters про підтримку QAnon, посольство Росії у Вашингтоні відповіло, що воно не втручається у вибори в США. 

«Підтримка теорій змови суперечить принципам зовнішньої політики Росії, нашим національним інтересам та розумінню міждержавних відносин», - заявили у посольстві.

Керівництво Twitter підтвердило, що сьогодні Росія мало впливає на QAnon. Цей рух активно поширився соціальними мережами і вже не потребує зовнішньої підтримки.

Раніше соціальна мережа Facebook визнала рух теорії змови QAnon загрозою національній безпеці і почала видаляти профілі і сторінки, які з ним пов’язані в Facebook та Instagram. 

Нагадаємо, Facebook та Twitter заявили, що вони видалили кілька десятків мереж, які поширювали дезінформацію. Всього йдеться про 3500 акаунтів з 16 країн світу. Діяльність мереж були орієнтовані на дестабілізацію ситуації в країнах, в тому числі й у США.

Фото: AFP

ms.detector.media