ms.detector.media
MediaSapiens
29.10.2020 12:47
У Полтаві створили інтерактивну мапу, яка знайомить з пам'ятками археології
У Полтаві створили інтерактивну мапу, яка знайомить з пам'ятками археології
На онлайн-платформі доступні 200 об'єктів з панорамами, 3D-реконструкціями давніх поховань і авторські туристичні маршрути.

У Полтаві створили інтерактивну мапу «Віртуальні мандрівки Полтавщиною», метою якого є познайомити українців з пам'ятками археології Полтавщини. Проєкт розробили за фінансової підтримки Українського культурного фонду та благодійного фонду Zagoriy Foundation. Про це повідомляє пресслужба розробників мапи «Центру охорони і дослідження пам'яток археології».

На тривимірній онлайн-мапі зібрано 200 найбільш визначних пам’яток археології регіону — унікальні стародавні городища-фортеці давньоруської доби, скіфського та козацького часу, місця древніх міст та поселень від самої появи людства, історичні місця битв. Об’єкти наповнені унікальними історично-публіцистичними описами, фотографіями пам’яток і знахідок, подекуди відео.

Більше 30 об’єктів відображені на панорамних сферах високої якості та представлені в 3D-моделях, щоб глядачі оцінили вигляд пам’ятки з висоти пташиного польоту. Також розроблені дві 3D-реконструкції поховання епохи ранньої бронзи — «воїнське» та «родове» поховання катакомбної та ямної культур. Вони відтворенні на основі реальних досліджень археологів Центру.

На мапі доступні 5 унікальних авторських історичних маршрутів: «Посульський рубіж Древньої Русі», «Полтавщина – колиска індоєвропейської цивілізації», «Місцями древніх битв», «Древнє скіфське «царство», «Археологія автострад». Кожним можна мандрувати онлайн, а чотирма з них — офлайн (вело- й автоподорожі). Портал передбачив функцію створення власних маршрутів і точок користувачами.

В інноваційний спосіб проєкт не лише популяризує археологію та внутрішній туризм, а й сприяє вирішенню ключових проблем сфери — відсутність належного обліку та охорони цінних об'єктів, їх знищення та грабунок.

Мапа також покликана звернути увагу громад на об'єкти з туристичним потенціалом.

«Базою даних про культурні пам’ятки можна користуватися як туристам для подорожей, так і громадам ОТГ для написання стратегій розвитку. Проєкт активує залучення приватних коштів до формування місцевих туристичних продуктів шляхом участі в реабілітації комплексів та об‘єктів культурної спадщини, благоустрою територій, створення або удосконалення, модернізації необхідної інфраструктури. Наприклад, музеї, скансени, заповідники, історичні центри», — зазначили розробники порталу. 

Надалі мапу планують поповнювати: за задумом авторів, за п‘ять років вона міститиме понад 5000 об‘єктів всієї культурної спадщини Полтавської області.

Нагадаємо, в Україні презентували додаток доповненої реальності #PrisonersVoice. Головна мета додатку — привернути увагу міжнародної спільноти до українських бранців Кремля, а також до системного порушення Російською Федерацією прав людини загалом.

Фото: Центр охорони і дослідження пам'яток археології

ms.detector.media